LJUBAV U SAMOSTANU ‘Zaljubila sam se u drugu časnu. Bila je žena mog života’

Pexels

Australka Monica Hingston prije 60 godina imala je tek 21 godinu, no jako je brzo shvatila da život želi posvetiti činjenju dobrih djela i odlučila je postati časna sestra.

Dvadeset godina nakon što se zaredila, 60-ih godina prošlog stoljeća, u samostanu je upoznala ljubav svog života – drugu časnu sestru, priča Monica za Guardian.

Peg je upoznala u Santiagu 1983. Ona je bila Amerikanka, franjevačka časna sestra koja je živjela i radila u Čileu oko 17 godina.

“Ljubav je divna stvar!”

“To nije bila ljubav na prvi pogled, ali samo nekoliko mjeseci kasnije zaljubila sam se u nju. Ljubav je divna stvar! Kad se dogodi, želite vikati s krovova, želite da cijeli svijet zna za vaše nevjerojatno iskustvo”, rekla je.



“No svijet nije smio znati za nas, lezbijke. Postojalo je puno onih koji su zagovarali samo mržnju, čak i smrt, za one poput nas. Počele smo živjeti zajedno. Željele smo nastaviti surađivati sa ženama u nepovoljnom položaju, ali nismo mogle ostati u Crkvi”, dodaje.

“Naša ljubav bila je tabu”

“Naša veza bila je tabu, žestoko osuđena od crkvene hijerarhije. Da bismo napustile Crkvu, morale smo pisati vodstvu u Rim. Odgovorili su nam pismom i oslobodili nas”, navodi.
U Čileu su živjele još devet godina pod brutalnom vojnom diktaturom.

“Vatikan je homoseksualce opisao kao zle i izopačene ljude…”

“Vatikan je 2003. ediktom opisao homoseksualce kao zle i izopačene ljude. Time su htjeli utjecati na sve političare katoličke vjeroispovijesti da se usprotive zakonima koji bi homoseksualcima dali jednaka prava, odnosno da pokušaju srušiti takve zakone ukoliko su već doneseni”, prepričala je.

Htjele svoju ljubav okruniti brakom

Monica i Peg odlučile su da će svoju vezu okruniti brakom u slučaju da se zakon o jednakosti brakova ikada donese, prvenstveno kako bi dale svoj doprinos eliminiranju diskriminacije koju mnogi i danas trpe.

Zakon o jednakosti braka u Australiji izglasan je 7. prosinca 2017., no Monica nije slavila, već je plakala.

Peg je preminula šest godina prije Zakona o jednakosti braka u Australiji

“Moja prekrasna Peg preminula je šest godina ranije od raka žučnog mjehura. Od dijagnoze do smrti prošlo je samo 12 mjeseci. U jednu ruku, plakala sam zbog sreće i svih onih koji će imati koristi od ove velike društvene promjene, ali i zbog tuge jer moja Peg i ja nismo mogle ponosno izaći pred ljude i reći im da se volimo”, rekla je, prenosi 24sata.

“Peg je bila puna života i voljela se zabavljati pa bi naše vjenčanje sigurno bilo nezaboravno. Ne mogu opisati koliko mi nedostaje njen dodir i nježnost svakoga dana “, poručuje.

Komentari