Tipično jelo makedonske kuhinje je pastrmajlija koju je najlakše opisati kao pizzu ili pogaču s mesom. Ime duguje riječi pastrma, a koja označava usoljeno meso.
Tradicionalno se radi od suhog mesa dok su u novije vrijeme dobrodošle svakojake kombinacije.
Često se uz meso, dodaje i jaje, mljevena crvena paprika te ljuta papričica. Ponekad se poslužuje s kiselim krastavcima.
Oni koji izbjegavaju meso ili jednostavno vole ribu, tijesto nadijevaju tunom.
Sastojci:
1 kg brašna
oko 700 ml vode
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
1,5 žličice soli
500 g nemasne svinjetine
maslac ili svinjska mast
sol, papar
Priprema:
Meso narežite na kockice, stavite ga u posudu pa prelijte vodom da ga pokrije. Mesto ostavite nekoliko sati ili preko noći, a na 1.5 l vode stavite 70 g soli.
Kvasac rastopite u malo tople vode pa dodajte šećer i ostavite da se aktivira. Potom umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna i mlake vode prema potrebi da bude malo mekše od onog za pizzu.
Lagano razvaljajte lopticu po lopticu tijesta valjkom i izdužite krajeve tako da dobijete ovalni oblik, a u sredinu tijesta stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće maslaca ili svinjske masti.
Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o pećnici. Rubove mečene pastrmajlije premažite rastopljenim maslacem, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta prije posluživanja, piše Punkufer.