Mobitelom ćemo slati novac i bez da znamo broj računa

Za plaćanje mnogi, pogotovo mlađi, koriste razne aplikacije koje se moraju preuzeti na mobitel, a razna beskontaktna plaćanja postala su popularna tijekom epidemije korona virusa.

Kako bi olakšali slanje novca, u Financijskoj agenciji – Fina razvijaju novu uslugu koja će pomoći pri slanju novca.

Onaj tko je želi koristiti morat će otići u svoju banku i tamo ugovoriti uslugu. Uvjeti te usluge korištenja ovisit će o pojedinoj banci. U banci će provjeriti broj mobitela te ga povezati s određenim brojem računa, IBAN-om.

Na jedan IBAN će se moći registrirati više brojeva mobitela, no jedan broj mobitela ne može se koristiti za više računa. Te podatke će banka upisati u Registar posrednih identifikatora računa – RPIR. Njemu će moći pristupiti sve banke koje se registriraju, što će im trebati kako bi novac mogao stići do onoga kome je poslan.



Za nalog bit će dovoljno odabrati broj telefona

Želi li netko preko broja mobitela poslati prijatelju novac, oba broja mobitela i IBAN-i njihovih računa morat će biti registrirani u Fini.

Za uplatu će potom biti dovoljno odabrati kontakt tog prijatelja u telefonskom imeniku svojeg mobitela i dati nalog za plaćanje.

“Proces uplate novca kontaktima iz imenika obavlja se tako da banka u središnjem registru, čiji je vlasnik Fina, evidentira koji je IBAN vezan uz određeni broj mobitela. Neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada ili koja se bankovna mobilna usluga upotrebljava”, navode iz Fine.

No iz Fine kažu da je prednost njihove usluge što se novac može poslati nekome bez obzira na to koju aplikaciju koristi.

Za plaćanje mnogi, pogotovo mlađi, koriste razne aplikacije koje se moraju preuzeti na mobitel.

To mogu biti Keks PaySettleRevolutGoogle Pay ili Apple Pay.

Keks Pay je povezan s računom korisnika, a iako je to aplikacija Erste banke, mogu je koristiti svi, bez obzira na to u kojoj banci imaju račun. Plaća se skeniranjem QR koda na računu, na internetskoj stranici ili poslanog mailom.

Slična je i aplikacija Settle, a za obje ne treba znati nečiji broj računa u banci, nego će onaj kome se šalje novac dobiti SMS pa će trebati preuzeti takvu aplikaciju da bi došao do poslanog novca. Neke aplikacije, poput Revoluta, imaju vlastiti račun i na njih treba uplatiti novac da bi se moglo plaćati.

Korisnici Mastercard kartica od jučer za plaćanje mogu koristiti i Apple Pay uslugu. Njome se može plaćati u prodavaonici, a može služiti za online kupnju.

Razna beskontaktna plaćanja postala su popularna tijekom epidemije korona virusa, kad je svima bio cilj što manje dodirivati predmete koje su dirali i drugi.

Zbog toga je i Hrvatska narodna banka 25. ožujka tražila banke i kartičarske kuće da podignu iznos koji se može platiti beskontaktno, bez unošenja PIN-a. Svi su se odazvali i podignuli iznos s prijašnjih 100 na 250 kuna, piše 24 sata.

Banka

U poslovnici svoje banke treba registrirati svoj broj mobitela i povezati ga s IBAN-om računa s kojeg želimo slati novac ili plaćati. Na isti IBAN se može povezati i više brojeva mobitela

Registar

Registar Banka će u centralnom registru Fine evidentirati koji IBAN je vezan uz određeni broj mobitela, a potom će ga moći pronaći i ostale banke koje zajednički koriste taj registar

Imenik

Za uplatu je dovoljno pronaći njegov broj u imeniku svog mobitela. Nije važno u kojoj je banci ni kakvu ima aplikaciju, ali mora biti u registru Fine

Provjera

Banka će u registru provjeriti koji IBAN pripada odabranom broju mobitela i dalje zadaje uplatu temeljem dobivenog IBAN-a

Komentari