Na Uskrs počinje ljetno računanje vremena

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, sa 2 na 3 sata, u nedjelju označava se kraj zimskog i početak ljetnog računanja vremena.

Ova promjena u vremenu, koja se tradicionalno odvija u nedjelju, ima široku primjenu diljem svijeta, a cilj joj je iskoristiti dnevnu svjetlost na optimalan način i povećati uštedu energije.

Ljetno računanje vremena, koje započinje ovim pomicanjem sata, trajat će do 27. listopada, kako je izvijestio Državni zavod za mjeriteljstvo.

Ovo razdoblje obično donosi dulje dnevno svjetlo u večernjim satima, što utječe na aktivnosti poput sportskih događaja, rekreacije i društvenih aktivnosti.



Pixabay

Proces kojim se prilagođava naša svakodnevna rutina

Pomicanje sata koje se javlja pri prelasku sa zimskog na ljetno računanje vremena i obrnuto, ima dublje značenje od jednostavnog prilagođavanja satova. To je proces kojim se prilagođava naša svakodnevna rutina i ritam života prirodnim ciklusima dnevnog svjetla.

Ljetno računanje vremena zapravo podrazumijeva pomjeranje kazaljki sata unaprijed za jedan sat kako bi se iskoristilo duže dnevno svjetlo tijekom ljetnih mjeseci. Ovo omogućuje ljudima da imaju više svjetla u večernjim satima, što može potaknuti aktivnosti na otvorenom i smanjiti potrošnju električne energije za osvjetljenje.

S druge strane, zimsko računanje vremena, koje se događa kada se kazaljke sata vrate unatrag za jedan sat, obično se provodi kako bi se izbjeglo jutarnje tamno razdoblje i osiguralo da je više svjetla dostupno ujutro.

Osim što utječe na naše svakodnevne aktivnosti, prelazak s jednog na drugo računanje vremena također može imati utjecaj na naše raspoloženje, san i općenito blagostanje. Promjena u rasporedu može privremeno poremetiti naš biološki sat, što može rezultirati promjenama u spavanju i budnosti.

U konačnici, ljetno i zimsko računanje vremena dio su šireg prilagođavanja društva prirodnim ciklusima svjetlosti i tamne, te odražavaju složenu ravnotežu između praktičnosti, energetske učinkovitosti i utjecaja na naš životni ritam.

Dolazi nam pomicanje sata: Neki se oporavljaju danima, počnite s ovim pripremama

Komentari