Napravite domaći pesto umak, a sastojke prilagodite po ukusu

pixabay

Jedan od načina da podignete bilo koje jelo – bilo da se radi o tjestenini, sendviču ili čak jajima – jest s pestom. Ovaj umak nudi bogatstvo aroma za podizanje okusa svakog jela, a lako ga je napraviti kod kuće.

“Pesto je talijanska riječ koja znači ‘lupati'”, kaže Leslie Lennox, autorica knjige ‘Pesto: The Modern Mother Sauce’ i osnivačica Hope’s Gardens Pesto. Iako možete isprobati različite kombinacije začinskog bilja, orašastih plodova i sireva kada je u pitanju pesto umak, Lennox kaže da ona uvijek kod pripreme pesta uzima u obzir ovih šest glavnih komponenti:

  • Bilje: Iako je pesto od bosiljka vjerojatno najčešći tip koji ste vidjeli u trgovinama, različito bilje također se može koristiti kao biljna osnova pesta, primjerice: rukola, kelj, morske alge, špinat, peršin ili čak vrhovi mrkve, rotkvice ili repe.
  • Češnjak: Češnjak je klasičan dodatak u pestu, ali ga možete i izostaviti.
  • Sir: Lennox primjećuje da se Parmigiano-Reggiano tradicionalno koristi za pripremu pesto umaka, ali može se zamijeniti i sa standardnim parmezanom, Pecorino Romano ili bilo kojim drugim tvrdim do srednje tvrdim sirom.
  • Sol i papar: Dodajte onoliko koliko želite.
  • Orašasti plodovi: Pinjoli su isto tradicionalni za pesto, ali indijski oraščići, obični orasi i kikiriki mogu biti druge alternative.
  • Maslinovo ulje: Maslinovo ulje spaja sve sastojke u vašem umaku. Odaberite dobro, aromatično maslinovo ulje u kojem ćete uživati.

Sastojci za pesto od bosiljka:

  • 4 šalice listova svježeg bosiljka
  • 1/2 šalice ribanog Parmigiano-Reggiana
  • 1/3 šalice pinjola: Provjerite jesu li prepečeni i neslani. Sol dodajte sami.
  • Do 6 režnja češnjaka, po ukusu
  • 1/4 žličice soli i još 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Kako napraviti pesto u procesoru za hranu ili u blenderu?

  1. Očistite sve sastojke. Listove bosiljka svakako isperite i osušite.
  2. Stavite sve sastojke osim maslinovog ulja u blender ili procesor. Počnite miksati oko 10 sekundi dok se pesto ne pretvori u pastu.
  3. Dok miksate, dodajte maslinovo ulje. Pustite da procesor ili blender miksa maslinovo ulje desetak sekundi.
  4. Ostružite rubove blendera ili procesora. Neki od sastojaka mogu zaglaviti oko rubova tijekom miješanja. Uzmite gumenu lopaticu, stružite višak sa strane i vratite ih u smjesu.
  5. Nakon što ste sastrugali rubove, nastavite miksati još deset sekundi. Lennox kaže da joj se sviđa kada pesto ne izgleda potpuno glatko, odnosno kada ima neku teksturu.
  6. Začinite po ukusu. Prije nego što potpuno dovršite miksanje, Lennox kaže da uvijek kušate pesto kako biste utvrdili treba li napraviti bilo kakve prilagodbe. Možda će vam trebati malo više soli ili papra, a možda ćete htjeti dodati još malo maslinovog ulja da bude više tekuće.

Pesto iz tarionika: tradicionalan način

Lennox tvrdi da će priprema pesta u tarioniku dati vlažniju, glatkiju smjesu. Sastojci će ostati isti, ali mjerenja i postupak pri korištenju tarionika i tučka izgledat će drugačije. Za početak, Lennox preporučuje da prepolovite količine sastojaka, osim ako ne koristite veliki tarionik.

  1. Počnite sa soli i češnjakom. Počnite ih tući kako bi dobili vlažnu, zrnatu pastu.
  2. Dodajte pinjole ili neke druge orašaste plodove, pa ih zdrobite sa soli i češnjakom.
  3. Dodajte listove bosiljka. Dok drobite bosiljak, ulja će se otpustiti i razgraditi prilično brzo. Kao takva, pasta bi tada  trebala imati tekuću teksturu, a zbog orašastih plodova će biti pomalo zrnasta.
  4. Zatim nakapajte maslinovo ulje. Dok nastavljate miješati, dodajte maslinovo ulje malo po malo. Ako želite gušći pesto, vjerojatno nećete potrošiti sve maslinovo ulje. Dodajte više ulja ako želite glatkiji i više tekući pesto.
  5. Na kraju dodajte naribani sir, a zatim začinite s malo papra.

Savjeti i trikovi za izradu pesta

  1. Tostirajte orašaste plodove i prepecite češnjak za dodatni okus. Iako je dodavanje ovih sastojaka u sirovom obliku prihvatljivo, Lennox kaže da tostiranje orašastih plodova pojačava okus. Pečenje češnjaka daje pestu sladak, nježan okus. Tostirajte orašaste plodove u maloj suhoj posudi te pažljivo miješajte na laganoj do umjerenoj vatri dok ne postanu zlatni i mirisni. Da biste ispekli češnjak, odrežite vrh češnjaka, prelijte s malo maslinovog ulja, soli i papra, a zatim stavite češnjak u limenu foliju i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 30 do 40 minuta.
  2. Neka pesto bude prilagođen veganima. Na sreću, mnogi sastojci za pesto lako su zamjenjivi i prilagodljivi kako bi se riješila ograničenja u prehrani. Ako želite napraviti veganski pesto, zamijenite sir veganskim sirom, nutritivnim kvascem ili tahinijem
  3. Neka bude bez orašastih plodova. Ako ste alergični na orašaste plodove, upotrijebite sjemenke poput sezama, suncokreta, bundeve ili lana.
  4. Čuvajte pesto u staklenci. Koliko će vaš pesto ostati dobar ovisi o tome koju vrstu bilja koristite za njega, ali Lennox kaže da biti dobar tri do pet dana. Možete ga spremiti u staklenku s premazom od maslinovog ulja kako biste usporili oksidaciju.
  5. Zamrznite pesto. Lennox također preporučuje zamrzavanje u plastičnoj vrećici ili ga možete staviti u posudu za kocke leda, koje zatim možete odlediti i dodati u juhe. Bez obzira na način na koji ga odlučite čuvati, stavite ga u hladnjak jer će se tako sporije pokvariti, prenosi 24sata.



Komentari