Nipošto nemojte trpjeti ako morate na wc: Posljedice suzdržavanja mogu biti ozbiljne

Foto: Freepik

Koliko god hitno bilo, nemamo uvijek priliku odgovoriti na poziv prirode kad se to dogodi. Bilo da smo u vožnji, na sastanku ili, u najgorem slučaju, daleko od kupaonice, ponekad se jednostavno moramo suzdržati od mokrenja. Srećom, većina vremena, naši mjehuri mogu podnijeti taj pritisak. U prosjeku, naši mjehuri mogu zadržati oko 500 mililitara urina, no tijelo obično signalizira kada je vrijeme za odlazak na WC kad se mjehur napuni do pola.

Zdrav mjehur može se rastezati kako bi primio veće količine urina tijekom određenog vremena. Ipak, preporučuje se pražnjenje mjehura svaka tri sata, čak i ako ne osjećate snažnu potrebu za mokrenjem. Zadržavanje velike količine urina u mjehuru može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Stijenka mjehura može postati deblja ako predugo zadržavate mokraću, što može otežati normalno pražnjenje mjehura.

Ovo stanje, nazvano trabekulacija mjehura, može izazvati poteškoće s mokrenjem i nelagodu. Ako patite od ovog stanja, mogli biste doživjeti bolove pri mokrenju, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura i druge simptome. Pravovremeno liječenje je ključno kako bi se spriječile dugoročne komplikacije, piše Health Digest.

Pixabay

Riskirate niz problema

Predugo čekanje između odlazaka na WC može dovesti do razvoja infekcije mokraćnog sustava (IMS). Bakterije se mogu nakupljati u mjehuru, što može uzrokovati infekciju koja može biti bolna i nelagodna. Simptomi IMS-a uključuju bol pri mokrenju, česte nagon za mokrenjem i osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura. Pravilno pražnjenje mjehura i održavanje higijene su ključni u prevenciji IMS-a.



Predugo zadržavanje mokraće može uzrokovati različite probleme, uključujući rastezanje mjehura i oštećenje mišića dna zdjelice. Osim toga, može dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca i hidronefroze, što su ozbiljni zdravstveni problemi koji zahtijevaju liječničku intervenciju. Stoga je važno slijediti tijelo i redovito obavljati odlaske na WC kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije.

Bubrežni kamenac, na primjer, može biti iznimno bolan i može uzrokovati daljnje komplikacije ako ostane zarobljen u urinarnom traktu. Osim toga, predugo zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja pritiska u bubrezima, što može uzrokovati oticanje i oštećenje tkiva. U najgorem slučaju, ovo može dovesti do trajnog oštećenja bubrega i potrebe za dijalizom ili transplantacijom bubrega.

Foto: Unsplash.com

Može doći do emocionalnih i socijalnih posljedica

Druga ozbiljna posljedica predugog zadržavanja mokraće je mogućnost rastezanja i pucanja mjehura. Mjehur je elastičan organ koji može držati značajne količine urina, ali ako se previše rasteže, može doći do pucanja. To može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući peritonitis i sepsu, što su životno opasna stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Rada iz Big Brothera vodi tešku borbu: ‘Sada liječnici kažu da imam nešto na plućima. Nije dobro’

Osim fizičkih posljedica, predugo zadržavanje mokraće može imati i emocionalne i socijalne posljedice. Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura ili stalna potreba za mokrenjem može biti izuzetno frustrirajuća i ometajuća, što može utjecati na kvalitetu života pojedinca. Osim toga, to može dovesti do srama i nelagode u društvenim situacijama, posebno ako osoba doživljava nekontrolirano curenje urina ili inkontinenciju. Stoga je važno slijediti zdrave navike mokrenja i obratiti pažnju na signale koje nam tijelo šalje kako bismo izbjegli potencijalne komplikacije i očuvali svoje zdravlje i dobrobit.

Komentari