NISU SAMO MIRIS I OKUS Oboljeli od korone mogu izgubiti još jedno osjetilo

Ilustracija Foto: Pixabay

Osim gubitka mirisa i okusa, neki pacijenti zaraženi koronavirusom mogu izgubiti i osjet dodira kako je pokazalo istraživanje s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.  

“Naša otkrića pokazuju da covid-19 široko utječe na kemosenzornu funkciju i nije ograničen na gubitak mirisa te da bi poremećaji u ovim osjetilima mogli biti znak infekcije koronavirusom”, rekla je prodekanica na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, profesorica Masha Niv. 

Globalni konzorcij kemosenzornih istraživanja proveo je međunarodno istraživanje kojim je obuhvaćeno 4.039 pacijenata koji su oboljeli od covida-19, prenosi Jerusalem Post.

Istraživanje je obuhvatila ljude iz 40 zemalja, a istraživači su analizirali osjetila mirisa, okusa i kemijska osjetila prije i nakon bolesti, pri čemu su ispitanici izvijestili ako je došlo do nekih promjena u ovim osjetilima.



“Rezultati pokazuju da se funkcija osjetila mirisa, okusa i dodira značajno smanjuju tijekom bolesti. Ovi simptomi mogli bi biti važni za razlikovanje covida-19 od nekih drugih virusnih infekcija”, navodi se u istraživanju.

Istraživači smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći zemljama koje imaju ograničen broj testova za koronavirus u određivanju prioriteta pri testiranju osoba.

Komentari