Nježni, poetični kolačići oduševljavaju jednostavnim receptom koji u sebi ima samo nekoliko sastojaka!

Pavlova torta je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica, a ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Uz nju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj po kojoj je ova torta dobila svoje ime.

Nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća opis je jednostavnog recepta koji u sebi ima samo nekoliko sastojaka.

Mini Pavlove sjajna su verzija poznate torte, a ono što ih posebno odlikuje, je što beze kore možete oblikovati na više načina, pa mogu dobiti i oblik gnijezda s jajem u sredini.

Sastojci



3 bjelanjka
180gr šećera prahu ili kristal
1 kašika gustina
soka od limuna

Krema:

3 žumanjka
3 kašike šećera
3pune kašike vanilija pudinga
300ml mlijeka
100ml vrnja
šumsko voće
150ml vrhnja

Priprema

Bjelanjke najbolje preko noći ostaviti na sobnoj temp.

Dobro ih umutiti sa limun sokom oko 1-2 žlice, kad se dobro umuti dodati polagano šećer i mutiti čitavo vrijeme. Na kraju dodati gustin.

Pećnica mora biti ugrijana na 140-150C na ventilator. Bjelanjke stavite u vrećicu s nastavkom pa pravite puslice željene veličine. Staviti u pećnicu da se suše 50 min.

Za kremu staviti mlijeko i šećer da prokuhaju, a u malo mlijeka dodati žumanjak, puding i skuhati. U ohlađenu smjesu dodati umučeno vrhnje. Puniti puslice i na to umutiti onih 150ml vrhnja i dekorirati sa šumskim voćem.

Komentari