OD GUZINE DO DERIKUČ*E: Ovo su prezimena koja Hrvati najčešće mijenjaju! Nekima ni ime nije sjelo: Jedna gospodična osam puta ‘intervenirala’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ime je znak, stara je narodna poslovica, no prezime također može odavati određene konotacije koje se njihovim nosiocima nekad i ne sviđaju. Prošle godine dio se Hrvata odlučio za vrlo radikalan potez mijenjanja prezimena i to zbog sramotnih asocijacija.

Jedno od najčešćih prezimena koje se mijenja u nas je Plazibat, što znači ‘batina koja visi do poda’, a prate ga Sprčić, Guzina, Lešina, Bitanga, Danguba, Samopijan i Derikučka!

Domagoj Vidović, voditelj Odjela za onomastiku i etimologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, objasnio je kako su ova prezimena uglavnom bila rugalačka, što je bilo u duhu stare mediteranske tradicije.

Rekorderka osam puta mijenjala ime



S druge strane, najomiljenija imena prošle godine bila su Luka, Jakov i David za tek rođene dječake, a Mia, Rita i Lucija za djevojčice.

“Najrjeđa muška imena bila su Dren, Brando i Escobar”, otkrila je voditeljica Odjela središnje evidencije Daniela Krivda. Prisjetila se i kako je nedavno imala jedan zahtjev za promjenom imena iz Daliborka u – Dali.

“Među rekorderima mi je jedna gospodična koja je osam puta mijenjala svoje osobno ime”, rekla je Krivda.

Sklonost određenim imenima ponekad je svjesna reakcija na društvenu stvarnost.

“Svako od nas želi svom djetetu nadjenuti ime po kojem će se razlikovati od svih ostalih. Prije je bilo suprotno pa se htjela istaknuti pripadnost kršćanstvu, a kada je došao komunizam radio se otklon od toga”, rekao je Vidović za Dnevnik.hr.

Komentari