Odlične kroštule sa sokom od naranče

Ilustracija Foto: Wikipedia

Kroštule su tradicionalna slastica koja se priprema diljem Hrvatske. Bračani ih pripremaju s dodatkom octa, Istrijani s bijelim vinom, Hvarani pak s rakijom. Ovo je recept za kroštule sa sokom naranče.

Za pripremu je potrebno 400 – 450 g brašna, 2 jaja, sok od 2 naranče, 50 g maslaca, prstohvat soli, ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje.

Brašno prosijte u zdjelu. Napravite udubljenje žlicom pa dodajte prethodno istučena jaja sa soli. Iscijedite naranče te ih prelijte kroz sitno cjedilo kako bi uklonili pulpu pa sok dodajte u zdjelu s brašnom i jajima.

Izmiješajte žlicom i po potrebi dodajte još brašna. Nastavite mijesiti tijesto rukom dok ne postane glatko. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu ploču te nekoliko minuta mijesite. Oblikujte ga u kuglu, poklopite zdjelom i pustite da odstoji tako sat vremena.



Tijesto prerežite na tri jednaka dijela pa oblikujte manje kugle. Svaku razvaljajte na tanko (u obliku kvadrata) pa tijesto izrežite na trake debljine cca. 3 centimetara. Trake lagano zavrnite i poredajte na pladanj ili tanjur obložen papirom za pečenje.

U tavi zagrijte ulje pa pržite kroštule na srednjoj vatri nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Kroštule posipajte šećerom u prahu, piše Tportal. 

Komentari