Ova biljka čuva mozak, jak je afrodizijak i pomaže kod stresa

Pixabay

Žličica do dvije dnevno mogu se staviti u sok, jogurt ili juhu. Maca ublažava simptome PMS-a i menopauze, a pomoći će i onima koji pate od nesanice

Maca ili maka je adaptogena biljka koja je poznata u fitoterapiji već stoljećima, a posljednjih godina često se spominje u kontekstu zdrave prehrane.

Naime, riječ je o biljci iz porodice kupusnjača. Vrlo je bliska repi i rotkvici, a ima gomoljasti korijen koji se može konzumirati svjež ili posušen. Macu se može pronaći u trgovinama sa zdravom hranom, najčešće u prahu.

Sadrži aminokiseline, ugljikohidrate, škrob, tanine, glukozinolate (koji djeluju antikancerogeno) i vitamine A, B1, B2, B6, B12, C i E. Također, sadrži više od 60 posto ugljikohidrata i bogata je kalcijem, bakrom, selenom i željezom. Maca je jak antioksidans, a količina bjelančevina varira od 12 do 14 posto ovisno o tipu i plodnosti tla.



Isto tako, smatra se da regulira metabolizam, a koristi se i za očuvanje mentalnog zdravlja. Stručnjaci tvrde da smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, sportaši je koriste kako bi povećali energiju, izdržljivost i trajnost, a u peruanskoj biljnoj medicini poznata je kao jak afrodizijak te kao posebno djelotvorna kod povećanja plodnosti muškaraca i žena, ali i kod domaćih životinja.

Redovitim korištenjem preparata mace ublažuju se simptomi menopauze, a pridonosi se i prevenciji osteoporoze.

Također, uravnotežuju se proizvodnja i rad hormona te ublažavaju simptomi PMS-a i menopauze. Uz to, maca pozitivno djeluje na seksualnu energiju, pomaže kod nesanice i stresa te pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila.

Razlikujemo crvenu, crnu i žutu macu, iako postoje deseci ostalih pojavnih oblika korijena mace. Crvena maca se koristi za ravnotežu hormona, menstrualnog ciklusa, menopauzu, plodnost i osteoporozu. Crna maca pomaže kod povećanja libida, dobra je za mozak i koncentraciju. Žutu macu koriste oni koji žele smanjiti stres i simptome PMS-a.

Možete je koristiti tako da žličicu do dvije dodate u brašno za kruh i kolače. Ako je želite koristiti svakodnevno, slobodno žličicu do dvije praha dodate u sokove, jogurt ili juhu.

Koristiti je mogu gotovo svi, osim trudnica i dojilja, a maca prah se ne preporučuje ni onima koji već koriste lijekove za povećanje plodnosti. Ne smiju je piti ni oboljeli od tumora koji je povezan s hormonima, kao što su, npr., tumor jajnika, maternice ili testisa. Za njih nije provedeno dovoljno ispitivanja koja bi potvrdila da ju je sigurno konzumirati pa se ne preporučuje, piše 24 sata.hr

Komentari