Ovaj analgetik je puno više od lijeka za glavobolju

Ilustracija Foto: Pixabay

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da acetaminofen, poznatiji kao paracetamol te jedan od najčešće korištenih analgetika i antipiretika u svijetu, ima puno veću svrhu. 

Stručnjaci tvrde da povećava sklonost preuzimanju rizika, odnosno ljudi pod njegovim utjecajem ne osjećaju negativne emocije kada razmatraju preuzimanje rizika u određenim aktivnostima te ne osjećaju strah, piše Science alert.

Istraživanje je također pokazalo da paracetamol ne smanjuje samo bol, nego se dovodi u vezu s određenim psihološkim procesima, primjerice, manjkom empatije, pa čak i otupljivanjem kognitivnih funkcija.

Sudjelovalo je više od 500 studenata, a mjerilo se kako 1000 mg acetaminofena nasumično dano sudionicima utječe na njihovo ponašanje vezano za preuzimanja rizike te su se rezultati uspoređivali s kontrolnom skupinom koja je primila placebo.



Svaki sudionik morao je napuhati balon na računalu, a sa svakim napuhavanjem zaraditi što više zamišljenog novca, pritom pazeći da balon ne pukne, inače će izgubiti novac. Rezultati su pokazali da su oni studenti koji su konzumirali acetaminofen, odnosno paracetamol skloniji preuzimanju rizika.

Istraživački tim također smatra da bi se analiza bioloških mehanizama odgovornih za učinak paracetamola na prosudbu pojedinca u takvim situacijama trebala nastaviti i u budućnosti.

Komentari