Paklene vrućine: Top 10 savjeta kako preživjeti današnji dan i što napraviti ako vam je loše

Ilustracija Foto: Twitter

– Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela. 

Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena – upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

– Manjak tekućine može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve – napomenuli su.

Stoga, suzdržite se od radova koji nisu nužni, a ako već morate po ovakvim vrućinama nešto raditi oko kuće ili na dvorištu, neka to bude vrlo rano ujutro. Mnogo ljudi je izgubilo život jer nisu slušali signale upozorenja koje im tijelo šalje. Prije nego krenete s nekim poslom, stanite i razmislite: ‘Što je važnije? Moj život ili ta trava kojoj neće biti ništa ako se baš danas ne pokosi ili taj odlazak u trgovinu po namirnice bez kojih se može još dan, dva dok vrućina ne popusti?’



Rashladite dom koliko možete. Zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zastore. Kada padne mrak sve rastvorite i napravite kvalitetan propuh. U isto vrijeme upalite sve ventilatore koje imate jer će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

– Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima – preporuka je HZJZ-a.

Također, imajte na umu da je pogrešno tijekom velikih vrućina piti hladnu vodu ili sokove pune leda jer tada tekućini treba više vremena da se raširi tijelom i hidratizira ga. Bolji izbor su voda i prirodni sokovi sobne temperature, piše 24 sata.

Komentari