Pazite li na ovo? Isključivanjem ovih uređaja iz struje možete značajno uštedjeti

Unsplash

Znate li da neki od vaših kućanskih aparata i uređaja i dalje troše električnu energiju čak i kada ih ne koristite aktivno? Koliko često ste čuli da bi trebali isključivati uređaje iz struje kada ih ne koristite, a koliko ste puta to zapravo i učinili? Naime, neki uređaji imaju takozvanu “stand-by” funkciju koja koristi električnu energiju čak i kada uređaj nije direktno uključen. Ova značajka može značiti potencijalni gubitak stotina eura godišnje.

Kada imate uređaj spojen na struju, on je potencijalno aktivan i spreman za korištenje. Neki uređaji, poput hladnjaka i mikrovalne pećnice (čak i kada nisu aktivni, svjetlo koje pokazuje vrijeme troši energiju), neprestano koriste struju.

Drugi uređaji ulaze u “stand-by” način rada, poput igraćih konzola ili televizora. U ovom stanju, uređaj nije potpuno isključen, već je u stanju mirovanja, spremnom za brzo ponovno aktiviranje. No, istovremeno, i dalje troši električnu energiju dok nije u uporabi, piše Tips & Tricks.

utičnica struja
Unsplash

Pazite na ‘vampirsku snagu’



Ova “vampirska snaga” ili “fantomska energija”, kako se naziva kada uređaj troši energiju dok nije u aktivnoj uporabi, može rezultirati značajnim financijskim gubicima. Prema podacima Origin-a, uređaji u stanju pripravnosti mogu koštati korisnike više od stotinu dolara godišnje. U SAD-u, istraživanje provedeno od strane NRDC-a otkriva da se nepotrebno potroši 19 milijardi dolara samo zbog električnih uređaja koji su u stanju mirovanja ili isključeni.

Iako neki uređaji, poput hladnjaka ili zamrzivača, zahtijevaju stalno napajanje, mnogi drugi mogu se isključiti iz struje kada nisu u uporabi. Primjerice, igraće konzole i televizori često predstavljaju izazov, budući da i dalje troše energiju dok su u stanju pripravnosti. Srećom, neki od njih imaju “način za uštedu energije” koji zaustavlja zadatke koji troše energiju kada uređaj nije aktivan.

Partnerica ili partner vas više seksualno ne privlače? Moguća je promjena na bolje, a evo i kako!

Alternativno, isključivanje uređaja nakon korištenja ili korištenje razdjelnika s prekidačem za napajanje može biti praktično rješenje. Ulaganje truda u sprječavanje ovih energetskih vampira može se isplatiti, uzimajući u obzir potencijalnu uštedu novca koju možete ostvariti.

Komentari