Pfizer razvija pilulu protiv COVIDA: ‘Koristit ćemo je vjerojatno u kombinaciji s drugim lijekom’

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Pfizer će do kraja svibnja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv COVID-a imati već do jeseni.

Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa Sars-Cov-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod cijepljenih ili kao druga linija obrane u slučaju pojave novih sojeva. Za sada je jedini učinkoviti način zaštite od bolesti cijepljenje, no u Pfizeru su na 60 zdravih ispitanika započeli klinička ispitivanja anticovid tablete jer su ispitivanja na životinjama bila uspješna.

Sprečava razmnožavanje virusa

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima znanstvenika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe točke virusa.“Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s cjepivima. To znači da ga možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-om. Naime, cjepivo djeluje protiv ulaska virusa u stanice, a lijek djeluje na virus koji je već u stanicama”, pojašnjava prof. Đikić ističući kako vjerojatno lijek nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima će znanstvenici tijekom vremena razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

“Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to usporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a”, rekao je Đikić, pišu 24 sata.

Komentari