Keksi vrlo intenzivnog okusa prave se od svježeg i mljevenog đumbira tako da im je okus doista intenzivan. Odlično idu uz čaj, a u staklenci mogu stajati do tjedan dana bez da se pokvare. Naravno teško da će do tada ostati nepojedeni.
Za njihovu pripremu bit će vam potrebno:
- 100 g slanog maslaca, narezanog
- 75 g smeđeg šećera
- 1 žlica svježe ribanog đumbira
- 100 g zlatnog sirupa (golden syrup)
- 250 g brašna
- 1 i pol žlica mljevenog đumbira
- 1 žličica soda bikarbone
- 1 žumanjak, razmućen
Postupak
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i na protvan stavite papir za pečenje. Krenite s pripremom tijesta. Na laganoj vatri otopite maslac i šećer zajedno sa svježim đumbirom i zlatnim sirupom pa ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljeveni đumbir i soda bikarbonu drvenom žlicom. Postepeno umiješajte ohlađenu smjesu šećera i žumanjak. Kratko miješajte da dobijete tijesto.
Potom od tijesta pravite kuglice težine 20 g i slažite ih na protvan. Između svake neka bude razmak od tri centimetra jer će se tijesto tijekom pečenja raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta dok malo ne porumene.
Nakratko ih ostavite da se ohlade na protvanu, koju minutu pa prebacite na rešetku da se skroz ohlade, prenosi 24sata.