Preminula legendarna glazbenica Vera Svoboda: Cijeli život bila vezana uz rodni Osijek

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Pjevačica Vera Svoboda preminula je u ponedjeljak ujutro, u 88. godini života, potvrdila je njezina kći za Večernji list.

Svoboda je cijeli život bila vezana uz rodni Osijek te će tamo biti i pokopana.

Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život. Status umjetnika ima još od 1975. godine.



Preminula je jutros Vera Svoboda u 88. godini života, potvrdila nam je njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj. Kako je cijeli život bila srcem vezana za svoj rodni Osijek, u njemu će biti i pokopana. Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život. Status umjetnika ima još od 1975. godine.

Pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade.

Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

Pjevala je sudionicima ‘Hrvatskog proljeća’

Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški, a anegdotu s tog koncerta usred zatvora Stipe Mesić prepričava i pet desetljeća kasnije.

Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske. Njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Čak više od 90 posto građana Hrvatske svakodnevno sluša glazbu

Komentari