Prijeti li svijetu nestašica kašmirske vune?

Pixabay

Svijet bi se mogao suočiti s nestašicom skupocjene i supermekane kašmirske vune jer su se koze koje žive na “krovu svijeta” našle usred pograničnih razmirica Indije i Kine.

Vuna kašmirskih koza, pašmina, što je uzgajaju nomadi u negostoljubivoj, hladnoj i pustoj himalajskoj regiji Ladakh, najskuplja je i najfinija vuna u svijetu.

No ta su čupava stvorenja potisnuta sa svojih pašnjaka zbog sukoba dviju najmnogoljudnijih zemalja po pitanju granice. Zbog toga na tisuće kozlića nisu preživjele ovu sezonu.

“Za tri godine, kad bi novorođene koze trebale početi ‘davati’ pašminu, doći će do velikog pada proizvodnje, možda pogubnog za ovaj sektor”, rekao je Sonam Tsering iz udruge uzgajivača koza.



Između kineske i indijske vojske brojne su razmirice na 3500 kilometara dugoj granici koja još nije primjereno određena. No ove su godine napetosti bile posebno snažne pa su zimski pašnjaci kozama ostali nedostupni.

“Bila je to sezona parenja i oko 85 posto novorođenih kozlića nije preživjelo”, rekao je Tsering.

Kašmirske koze godišnje daju 50 tona najfinije i najskuplje kašmirske vune, lagane poput pera. Pripadajući obrti zapošljavaju tisuće ljudi iz regije.

Veći dio vune koristi se za izradu šalova koji se prodaju u luksuznim dućanima od Londona do Dubaija i mogu stajati i do 800 dolara (5350 kuna) po komadu.

Komentari