Problem dugog COVID-a sve je češći: Brojni pacijenti i nakon šest mjeseci osjećaju ozbiljne posljedice

Ilustracija

Problem “dugog COVID-a” više nije iznimka, nego sve češće postaje pravilo i to bez obzira na dob oboljelih. Radi se o dugotrajnim simptomima i posljedicama bolesti COVID-19 koji mogu trajati i mjesecima nakon što je bolest preboljela, a uvelike utječu na kvalitetu života oboljelih.

Prema posljednjim istraživanjima objavljenima u časopisu The Lancet, kod 75 posto ispitanika uključenih u istraživanje, a koji su preboljeli COVID-19, simptomi bolesti trajali su mjesecima.

Među 1733 pacijenta iz Kine, koji su promatrani u razdoblju od lipnja do rujna 2020., a preboljeli su COVID-19 između siječnja i svibnja 2020., njih čak 76 posto izjavilo je da su imali barem jedan simptom COVID-19 i šest mjeseci nakon što su otpušteni iz bolnice. Njih 63 posto prijavilo je osjećaj umora i slabost mišića, a 25 posto prijavilo je probleme sa spavanjem, dok je 23 posto patilo od depresije ili anksioznosti.

Istraživači su obavili i dodatne testove funkcije pluća koji su pokazali da su osobe koje su preboljele teži oblik COVID-19 imale i najlošije rezultate. No, otkrili su i da petina onih koji su imali blaži oblik COVID-19 ima probleme s protokom kisika između pluća i krvožilnog sustava.



Liječnike posebno zabrinjava što ne mogu procijeniti koliko će pacijentima koji su preboljeli COVID-19 biti potrebno za potpuni oporavak, te hoće li se ikad u potpunosti oporaviti, prenosi zimo.hr.

Komentari