Riješite se muha uz ove savjete i trikove

Ilustracija Foto: Pixabay

Dolaze nam topliji dani, a s njima i muhe koje mogu biti izrazito dosadne, ali u nekim slučajevima i opasne. Naime, muhe mogu biti prijenosnice virusa i bakterija koje šire ugrizom.

U nastavku se nalazi nekoliko rješenja koja pomažu u otjerivanju ovih kukaca.

Uklanjanje truleži

Važno je ukloniti hranu koja truli kao što je staro meso ili trulo voće i povrće. Površine držite suhima jer muhe liježu jajašca na vlažnim površinama.

Iznošenje smeća

Muhe vole miris fermentirane i trule hrane i zato redovito iznosite smeće te se pobrinite da su vam kante uvijek zatvorene.



Biljke

Određene biljke ili začini imaju jake mirise koje muhe ne vole, poput lavande, nevena, bosiljka, metvice i lovorova lista. Stavite ih na stol ili zasadite u vrtu.

Kajenske papričice i voda

Mješavina kajenskih paprika ili kajenskog papra i vode spriječit će dolazak muha. Pomiješajte to dvoje u posudu s raspršivačem i pošpricajte po prostoru.

Muholovke

Riječ je o biljkama se hrane muhama i drugim insektima. Kada su posađene u vrtu same će ih jesti, dok ih u kući vi morate hraniti.

Ako su se muhe već pojavile u kući onda isprobajte ove trikove.

Ocat i sredstvo za pranje posuđa

Pomiješajte oko tri centimetra jabučnog octa s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u visoku čašu koju ćete prekriti prozirnom folijom. Preko folije stavite gumicu kako bi čvrsto stajala na čaši i izbušite rupice. Muhe će privući miris jabučnog octa, ali će ih deterdžent zalijepiti i neće moći izaći.

Zamka od boce

Uzmite plastičnu bocu od litre ili dvije litre i prerežite gornji dio. U bocu ulijte vodu sa šećerom te potom vratite gornji, odrezani dio boce, ali ga okrenite obrnuto tako da je dio gdje inače dođe čep okrenut prema mješavini vode i šećera. Muha će ovako ući u bocu jer će je privući šećer, ali neće znati izaći.

Ljepljive trake i sprejevi

Pomoći mogu i ljepljive trake na koje će se muhe zalijepiti i ostati. Postoji i mnogo različitih sprejeva, ali pazite da ne pretjerate sa špricanjem, ali i da vam kemikalije ne dospiju na kožu ili na oči, piše N1.

 

Komentari