Smrzavanjem kupusnjače gube antioksidanse: Ovo će ih spasiti

Nakon zamrzavanja kupusnjače osim hrskave teksture, zbog gubitka vode gube i većinu antioksidanata. Ipak, postoji jednostavan način da se oni vrate.

Kako se prilagođavaju ‘novom normalnom’, mnogi mijenjaju i svoje kupovne navike pokušavajući što više toga kupiti odjednom i što rjeđe bespotrebno izlaziti.

Premda je takav sustav dobar za većinu gotovih i smrznutih namirnica, neko povrće zamrzavanjem gubi svoju antioksidacijsku moć. Riječ je o krstašicama ili kupusnjačama: porodici u koju spada glavičasti kupus, lisnati kelj (raštan), kelj glavar, kelj pupčar, cvjetača, brokula, kineski i pekinški kupus i korabica.



To povrće nakon zamrzavanja osim hrskave teksture ‘zbog gubitka vode’ izgubi i većinu antioksidanata – ‘hvatača’ slobodnih radikala. Ipak, postoji jednostavan način da se antioksidansi vrate i da smrznute kupusnjače ostanu jednako hranjive kao i sirove – a trebaju vam samo smrvljene sjemenke gorušice – senfa.

Kako sjemenke gorušice pomažu kupusnjačama

– Kupusnjače sadrže vrijedne fitokemikalije: enzim glukozinolat i enzim mirosinazu – kaže gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz. Ta dva enzima pomiješana u ustima, objašnjava, stvaraju reakciju iz koje nastaju sulforafani, ‘moćna’ vrsta antioksidansa koji utječu čak i na blokiranje ili usporavanje rasta kancerogenih stanica raka.

– Ukratko, smrznuto je povrće obično prije smrzavanja blanširano no u procesu izgubi mirosinaze potrebne za aktiviranje spomenute reakcije – kaže Bulsiewicz za Mind Body Green.

Budući da usitnjene sjemenke gorušice u sebi imaju taj enzim, Bulsiewic preporučuje da ih se samo pospe po smrznutom povrću kako bi se stvorila ista kemijska reakcija kakva se događa u ustima.

Rezultat je, dodaje, ‘vraćanje’ povrću antioksidansa koji su puni dobrih učinaka na zdravlje i utječu gotovo na sve u organizmu: od crijeva do kože. Osim što povrću vraća zdravstvene prednosti i antioksidanse, prah od sjemenki gorušice jelima daje pikantan okus pa ga možete dodavati i nakon kuhanja ili pečenja – npr. zapečenoj brokuli, prenosi 24 sata.

Komentari