Spriječite rak debelog crijeva: Ovo su stvari koje bi trebali raditi

facebook

Ovo su namirnice koje bi trebali ubaciti u svoj jelovnik i one koje bi trebali izbaciti

Namirnice koje bi često trebali jesti su:

Cjelovite žitarice i mahunarke su jedan od najboljih izvora netopivih prehrambenih vlakana koja imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj se način minimizira rizik od potencijalno opasnih stanja.

Riba, osobito masnije verzije poput srdelica, skuše, lososa ili tune također ima svoju ulogu u prevenciji raka debelog crijeva, posebice ukoliko zamijene meso u prehrani. Poznato je kako redovita konzumacija ribe štiti od brojnih kroničnih i degenerativnih bolesti današnjice, prvenstveno zahvaljujući impresivnom sadržaju omega-3 masne kiselina.

Jogurt, ali i drugi mliječni proizvodi također mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva, naravno pod uvjetom da se ove namirnice podnose. Pozitivan učinak se pripisuje sadržaju kalcija.



Namirnice koje bi trebali izbjegavati su:

Crveno meso može, prema istraživanjima, povećavati rizik od raka debelog crijeva. Među ostalim, termičkom obradom na visokim temperaturama (roštiljanje je tu najveći prijestupnik) dolazi do formacije tzv. policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina.

Suhomesnato meso i mesne prerađevine nalazi se na popisu nepoželjnih namirnica iz sličnih razloga kao i crveno meso, no ove se mesne delicije smatraju još opasnijim jer im se u svrhu konzerviranja dodaju potencijalno opasni nitriti i nitrati.

Prekomjerno uživanje alkohola definirano kao unos više od 2 pića dnevno također nije poželjna navika, i povisuje rizik od brojnih zloćudnih bolesti, uključujući rak debelog crijeva. Pritom je rizik tim veći što je unos alkohola značajniji, piše Ordinacija.

Komentari