Stravična priča s Medveščaka: Zaboravljena Hega ležala mrtva u svom stanu 35 godina

Zagreb je grad brojnih misterija, ali i brojnih tragičnih priča. Neke od njih zbilja znaju šokirati građane i danima puniti stupce crne kronike, a mi vam danas donosimo jednu od njih.

Govorila je da će otputovati pa se nitko nije brinuo zbog njezina nestanka. Uostalom, susjedima je bila neobična. Između sebe su govorili da odlazi u neku sektu u Makedoniju.

Bilo je to prije 47 godina. No, Hedviga Golik nije otputovala. Umrla je, a njeno je tijelo pronađeno 2008. godine na krevetu u kojem je umrla.

Kako je pisao tada Jutarnji list, u zgradi na Gupčevoj zvijezdi, prilikom pregleda zgrade, u potkrovnom stanu, stubama izoliranom od ostalih stanova u četverokatnici, pronađeno tijelo mrtve žene.



Hedviga je živjela u stanu od 18 četvornih metara koji joj je, navodno, pribavio ljubavnik, kućepazitelj, a u vrijeme kad je umrla imala je 49 godina.

Da susjedi nisu odlučili provesti etažiranje zgrade, te su pritom tri predstavnika stanara nasilno ušla u stan, vjerojatno se ne bi ni znalo da je Hedviga Golik, stanarka zgrade u ulici Medveščak 77, mrtva u svom stanu.

Tijelo nekadašnje medicinske sestre u dobi od 49 godina, koliko je imala u vrijeme kad je 1973. umrla, bilo je neprepoznatljivo i jedino što je ostalo su priče o ženi koja nije imala prijatelje, ali čija je okolina, i ne znajući, uspjela prikriti njenu smrt više od tri desetljeća.

Netko plaćao račune

U stanu je postojala plinska instalacija, jednako kao struja i voda, ali Plinara nikada nije ispostavila račun jer ih nitko nije trošio. Sve godine netko je plaćao račune za struju, no nejasno je tko je mogao trošiti struju. Prema prvim informacijama riječ je o muškarcu koji je umro 2005. godine, zagrebačkom arhitektu.

Posljednja koja ju je vidjela bila je susjeda Katica Carić, tada stanovnica jednog zagrebačkog umirovljeničkog doma.

“Hega je živjela kat iznad mene. Spuštala bi mi vrećicu s novcem i papirićem na kojem je pisalo što joj je treba iz dućana”, opisuje odnos koji je imala s Hedvigom.

“Bila je nemoguća, kada bi joj čovjek učinio neku uslugu, umjesto zahvale bi se izvikala”, rekli su ljudi koji su je poznavali. Bila je tajanstvena, napadno povučena, nije se htjela družiti sa susjedima, a onda je njena narav pokazivala i drugu stranu, vikala je na ljude, a neki su je čak vidjeli kako nekontrolirano trči ulicom. Zbog toga su zaključili da ima shizofreniju i time objašnjavali njen život. Stoga je i priča da će otići u Makedoniju imala svoju dopunu, razumno objašnjenje da odlazi u neku sektu.

Prekinula odnose sa sestrom

Hedviga je bila u neobičnom raspoloženju u doba kada su je viđali. Sama, očito je razmišljala i o činjenici da će je netko jednoga dana morati naslijediti. Sestra je bila logičan izbor, ali je, kako kažu oni rijetki koji je se sjećaju, to bio i razlog zašto su se posvađale i prekinule odnose. No, nitko tijekom svih godina nije prijavio njen nestanak.

Netko je flomasterom na vratima napisao neobičnu poruku: “Na temelju Zakona o nasljeđivanju stanarka H. Golik ostala je bez vlasništva – nasljedništva. Do rješenja vlasničkih prava stanari ne mogu raspolagati stanom, a svaki pokušaj raspolaganja je krivično djelo”. U potpisu je Grad Zagreb, Komisija za popis stanovništva, a iznad svega je datum iz 1998. godine te broj rješenja.

Iz Zavoda za sudsku medicinu objasnili su kako leš zaudara nekoliko mjeseci od nastupanja smrti, nakon čega se mumificira.

“No, ukoliko je osoba umrla zimi te je bila zamotana dekom ili dobro obučena, miris truleži je mogao biti puno manje intenzivan, posebno ako je cirkulacija zraka bila veća. Nakon nekoliko mjeseci tijelo više ne smrdi te je mumificirano”, rekao je tada zamjenik predstavnika Zavoda, Davor Strinović te dodao kako mu ipak nije jasno kako nitko od susjeda nije osjetio smrad iz stana.

Do dana današnjeg nije jasno kako nitko nije prijavio njen nestanak i kako je moguće da je truplo ležalo u stanu punih 35 godina, piše Zagreb.info.

Komentari