Susjedi iz pakla na hrvatski način: Pervertit kopao po susjedinim gaćicama, susjeda redovito izazivala ‘požare’ u zgradi

Termin ‘susjedi iz pakla’ populizirao je istoimeni holivudski film koji je zbog svoje popularnosti dobio i drugi nastavak.

No, dok se u filmskoj inačici radilo o komediji, u primjerima iz hrvatske zbilje smijehu nema mjesta. Priče su ovo zbog kojih su ljudi dolazili na rub očaja.

Što činiti kada vam susjed pretvori stan u deponiju smeća i fekalija, kada u zgradi imate piromana ili nekoga tko toliko voli životinje da u stanu drži cijelu farmu? Ili, ako vam je u neposrednoj blizini kleptoman i pervertit?

Odlagališta otpada i fekalija

Stanari zgrade u zagrebačkom naselju Travno suočili su se za zastrašujućom i po zdravlje opasnom situacijom – susjed im je stan doslovno pretvorio u odlagalište smeća.



Odvratan smrad dopirao je do njihovih domova, predstavnik stanara pričao je o kubicima i kubicima smeća, a tu je još bio problem fekalija i urina s obzirom da je ‘susjedu iz pakla’ i sanitarni čvor bio začepljen.

“To se može opisati s tri riječi: smrad, smeće, trulež. Smeće do stropa, kada puna fekalija. Mjesecima je vršio nuždu tamo”, prisjetio se Branko Kunović, predstavnik stanara spomenute zgrade u Dugamava, kako je izgledao stan njegovog susjeda.

“Ne trebam reći kakav se miris širio? Pa dovoljno je bilo da on prođe kroz hodnik ili uđe u lift. Nemate sredstvo kojim to možete oprati! Njemu se noga gnojila, imao je žive rane, izlazili su mu crvi… Ma, strašno”, priča nam Kunović.

Kunović je kao predstavnik stanara pokušao reagirati, a tu je naišao na nepremostiv birokratski zid.

“Od mog prvog poziva do konačnog iseljavanja susjeda trebalo je proći dvije godine! Znači, 730 dana sam molio i kumio da mi netko pomogne u ovom gradu i državi“, prisjeća se.

“Prvo sam zvao sanitarnu inspekciju. Znate što su mi rekli? Molim vas lijepo, tko vas je uputio, to nije u našoj nadležnosti!? Čak su mi poslali službeno, urudžbenicom, da to nije u njihovoj nadležnosti i da ne smiju ulaziti u stanove bez sudskog naloga. To je skoro svima bio odgovor.”

Kunović uzeo svoj rokovnik u ruke i prisjetio se dana kad je šest sati proveo na telefonu.

“Vrtili su me u krug, napucavali kao ping ping-pong lopticu… Sanitarna inspekcija me uputila na dežurnu sanitarnu inspekciju, ovi na Hrvatski zavod za javno zdrastvo, pa me onda HZJZ – opet uz ono pitanje tko me je uputio na njih – proslijedio na specijalistički higijensko-epidemiološki tim. I stalno ista priča, ne smiju unutra…”

“Došao sam do Gradskog stambenog, frajer ne zna kam’ bi sa sobom, uhljeb… ‘Dajte to vi riješite’, kaže. ‘Čovječe, poslali su me da ti riješiš’, rekao sam mu. Sramota! Onda sam zvao Gradski ured za zdravstvo, pa komunalnu inspekciju, Zavod za zaštitu zdravlja, Dom zdravlja u Dugavama, Centar za socijalnu skrb, Upravu za zaštitu zdravlja…. 15 institucija da bi me nakon šest sati vratili na početnu točku!”

“Priča se pojavila u ‘Provjerenom’ i da nije bilo pritisika koji su stvorili, nitko se ne bi pomaknuo. Na kraju – nakon dvije godine – došli su sutkinja, sudski vještak, odvjetnik, njih pet-šest… Nisu mogli doći 20 metara bliže od stana. Jedino je psihijatrica, psihologinja, ne znam koji je vrag bila, skupila hrabrosti. Došla je deset metara od stana i nije mogla dalje, povraćalo joj se”.

I tko zna što bi bilo da još nisam zaprijetio Centru za socijalnu skrb da ću podići pritužbu na rad socijalne radnice. Dao sam im rok od dva dana da dođu ili ide tužba. U srijedu sam zvao, u petak su došli.

‘Susjedu iz pakla’ oduzeta je poslovna sposobnost, danas je smješten u jednom domu za psihičke bolesnike i problemi Dugavljana nakon višegodišnje muke su ipak riješeni.

Piromanka iz Varaždina

Stanare jedne stambene zgrade u Varaždinu zadesila je nesreća da za susjedu imaju piromanku.

Vatrogasci i policija morali su intervenirati u čak 11 navrata, a njihova priča postala je redovnom u crnoj kronici lokalnih medija.

“Susjeda lomi i cijepa dijelove namještaja i njime potpaljuje otvorenu vatru po stanu i na balkonu”, ispričali su varaždinskim kolegama prilikom posljednje akcije neuračunljive susjede.

Još su ispričali kako se svakodnevno iz stana čuje buka i galama. Nakon jedanaestog slučaja ipak su institucije reagirale. Varaždinska policija je priopćila kako im je ‘susjeda iz pakla’ odavno poznata. “U više navrata počinila je prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno u više navrata je palila otvorenu vatru na balkonu stana u kojem živi i time ugrožavala svoju i imovinu svih suvlasnika stambene zgrade”, rekli su.

Nakon jedanaestog slučaja ipak je završila u zatvoru, i to na 15 dana.

Međutim, jedna stvar bila je posebno zanimljiva. Naglasili su da ozlijeđenih osoba tijekom tih intervencija nije bilo, niti je tom prilikom počinjena materijalna šteta. Dakle, 11 puta netko pali vatru u stanu i na balkonu, a nema štete?

Ubrzo smo i doznali odgovor. Susjedi koje smo kontaktirali nevoljko su govorili o tom slučaju, neki su rekli da je to sada iza njih, neki su pak rekli da se radi o drugom ulazu i da ih to ne dira, no onda nam je jedan susjed ispričao da je u piromanki tek dio problema koji imaju.

“Gospođa je sad na psihijatriji, već neko vrijeme je nema”, ispričao nam je za početak. No, odmah je dodao – “nisam strahovao da će ona išta učiniti.”

“Ona je znala paliti novine na balkonu, a znate zašto je to radila? Zato što je htjela provocirati susjeda iznad nje. Požar? Čuo sam da je gorilo, viđali smo vatrogasce koje je dotični susjed zvao i kad je trebalo i kad nije. Nisu normalni ni on ni ona pa su jedno drugo izazivali. To je spor između dva luđaka. Ona je otišla, ali da smo riješili probleme, nismo. I dalje nam je ostao agresivni susjed koji sve napada i sa svim se pokušava kačiti.”

Zooološki vrt

Što činiti kada netko za sebe misli da je veliki ljubitelj životinja? Pa kad u zgradi kao sustanare imate pse, golubove ili kuniće koji su smješteni u zajedničkim prostorijama. Ili, kako je to kad susjed u stanu ima 30 mačaka?

Hm, ili ne samo 30, već 40? Upravo se to dogodilo u Puli, jedna gospođa u stan od 30 kvadrata natiskala je 30 mačaka.

“Osjetio se smrad izvana. Koliko ih je dugo skupljala ne znam. Godinama, sigurno. Da je uračunljiva, sigurno to ne bi radila. Što je najgore, ona je bila uvjerena da skrbi za mačke. A one su, izgladnjele, živjele tako natiskane bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom”.

“Uspjeli smo nekako riješiti situaciju preko udruge za zaštitu životinja. I oni svašta vide, ali ono što su zatekli tamo bilo je izvan njihove mašte. Stan je bio u kaosu, izmet, mokraća… Neke mačke već su podivljale.”

A u Koprivnici je bila rekorderka, 42 mačke su živjele u stanu. Još i pas i vrana! Mačke su tu živjele u nešto humanijem uvjetima (shodno tome i susjedi), a i ovdje se priča – donekle, riješila preko udruge za zaštitu životinja.

Kleptoman i(li) pervetit?

U zagrebačkom prigradskom naselju, policijskim riječnikom, ‘mlađi punoljetnik’ sijao je nelagodu. Teško je reći da su ga se susjedi bojali, fizički nikad nije napao ikoga od njih, a kad bi se sreli na ulici uvijek bi pristojno pozdravljao. Uostalom, riječ je o naselju u kojem obitelji žive generacijama, svi se dobro znaju, a neki su i rodbina…

“I meni je neki daljnji rod, no morao sam ishoditi policijsku zabranu prilaska. Upadao je u kuću, dvorište… Nije uspio doći do nečeg vrijednijeg, srećom, uzeo bi tek da nešto uzme. Ovim sam ga samo htio zaplašiti”.

I druga susjeda imala je sličnih problema, no imala je nešto veću neugodost. Njoj je ušao u stan dok je ona bila kod svekrvre u istom objektu, ali s odvojenim ulazom.

“Kad sam se vratila imala sam što vidjeti. Bio je u spavaćoj sobi, ma grozim se i pomisliti što je sve pretraživao. Vidjela sam da su ladice gdje stoji donje rublje bile otvorene. Naravno da sam sve bacila u pranje. Što je rekao kad sam ušla? Mrtav-hladan je rekao ‘nisam znao da si tu’.”

“Izbacila sam ga van, samo je izjurio. Mužu nisam ni rekla što je napravio. Da zna, ‘ubio’ bi ga. Srećom, sada je našao posao u gradu, iznajmljuje stan negdje. I mogu ti reći, držim fige da ne izgubi posao zbog korone, u kvart bi nam se vratila još jedna nepogoda”, piše  Dnevno.hr.

Komentari