Sveti Juraj – svetac koji je ubio zmaja i spasio djevojku, ali i simbol proljetnog preporoda prirode

Sveti Juraj, kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve.

Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Već u 4. stoljeću izgrađene su crkve u Siriji posvećene njemu.

Legende o njegovu životu i njegovoj slavi zagovornika doveli su do toga da ga obožavaju kraljevi i čitavi narodi.

Njegov se blagdan slavi 23. travnja i slavi se i danas u mnogim dijelovima svijeta.



Foto: Dubrovnik.net

Tko je bio Sveti Juraj?

Malo stvarnih podataka i mnogo priča i legendi okružuju lik svetog Jurja, koji je poznat kao jedan od mučenika prvih stoljeća, koji je bio rimski vojnik rođen u Kapadokiji, današnja Turska, i koji je poginuo za obranu kršćanstva vjere za vrijeme Dioklecijanova progona.

Njegov se kult brzo proširio po cijeloj Crkvi, najprije na Istoku, a potom i na Zapadu.

Prema Svetoj Stolici, sveti Juraj, čije ime ima grčko podrijetlo i znači zemljoradnik, rođen je u kršćanskoj obitelji u Kapadociji oko 280. godine.

Preselio se u Palestinu i pridružio se Dioklecijanovoj vojsci. Godine 303., kada je car izdao edikt o progonu kršćana, Juraj je svu svoju imovinu darovao siromasima, poderao dokument i ispovjedio svoju vjeru u Krista.

Zbog te akcije pretrpio je strašnu torturu i na kraju mu je odrubljena glava. Na mjestu gdje je sahranjen u Lidi, nekadašnjoj prijestolnici Palestine, a danas izraelskom gradu u blizini Tel Aviva, nedugo nakon njegove smrti podignuta je bazilika u kojoj se i danas mogu vidjeti njegovi posmrtni ostaci.

O tome govori Passio Georgii, koji se smatra jednim od hagiografskih djela Dekreta Gelasianuma iz 496. i stoga je definiran kao legendarni passio. Među najstarijim dokumentima koji potvrđuju postojanje svetog Jurja je grčki epigraf iz 368. godine pronađen u Erakleji u Betaniji gdje se govori o “kući ili crkvi Jurja i njegovih drugova, svetaca i mučenika trijumfa”.

Ratnici su bili vrlo utjecajni u transformaciji lika svetog Jurja mučenika u svetog ratnika, simbolizirajući scenu zmaja kao poraz islama; Richard Lavlje Srce ga je zazivao kao zaštitnika svih boraca.

Kod Normana se njegov kult snažno ustalio u Engleskoj gdje je 1348. kralj Edvard III. ustanovio Red vitezova Svetog Jurja. Kroz cijelo srednjovjekovno razdoblje njegov je lik bio predmet epske književnosti.

Sveti Juraj se smatra zaštitnikom vitezova, vojnika, izviđača, mačevalaca i strijelaca; Zaziva se i protiv kuge i gube te protiv zmija otrovnica. Svetog Jurja, zanimljivo poštuju i muslimani koji su mu dali ime “prorok”. Zbog nedostatka izvjesnih vijesti o njegovu životu, Crkva je 1969. liturgijski blagdan svetog Jurja degradirala u neobvezno sjećanje ne dirajući u njemu posvećeni kult. Relikvije sveca nalaze se na raznim mjestima diljem svijeta: u Rimu u crkvi svetog Jurja u Velabru, voljom pape Zaharije, on čuva lubanju.

Danas slavimo Uskrs, najveći kršćanski blagdan: Znate li zašto je svake godine na drugi datum?

Komentari