‘TO JE ČISTA GLUPOST’ Rudan komentirala situaciju u Srbiji: Vučić ih je odje*ao, ali imam poruku za uznemirene demokrate

Srđan Vrančić / CROPIX

Dvije srpske televizijske kuće, N1 i Nova S, ovih su dana u znak prosvjeda prekinule emitiranje svojega sadržaja i umjesto redovitog programa, prikazivale su samo telop s crnom pozadinom na kojem je bilo ispisano: “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija.” Na te poteze srpskih televizija sada je reagirala književnica Vedrana Rudan, koja ne propušta komentirati društveno-politička događanja u Hrvatskoj i susjedstvu.

Dvije televizije, koje posluju u okviru United Media, kasnije su isti natpis objavile i na svojim društvenim mrežama, ali bez objašnjenja o čemu se točno radi. Srpski mediji naslućuju da se iza prosvjeda krije nezadovoljstvo televizije N1 i Nova S što im nije dodijeljena nacionalna frekvencija, koja je, inače, dana Pinku, TV Prva, Happy TV-u i B92.

To je objašnjenje prihvatila i Rudan, koja, ipak, ističe da slobodni mediji ne postoje pa je samim time ovakav prosvjed Nove S i N1 besmislen. Kaže da usprkos tome što ih je srpski predsjednik Aleksandar Vučić “od*ebao” ne dodijelivši im nacionalnu frekvenciju, i oni imaju svojega gospodara, odnosno nigdje ne postoje mediji koji nisu pod nečijom kontrolom i ne rade za nečiji novac.

“Zašto bi itko normalan mogao pomisliti da su N1 i NovaTV slobodni mediji? Ovaj tekst o ‘mraku u Srbiji’ bez ovih televizija nije čak ni ‘pametna glupost’, to je čista glupost”, ustanovljuje Rudan.

Povezala je problematiku srpskih medija i s Amerikom, čiji lideri stoljećima zagovaraju liberalnu demokraciju, zbog čega su se, smatra Rudan, neopravdano miješali u poslove drugih zemalja kako bi i tamo uspostavili demokraciju, prenosi Direktno.

“Ako nisam za Vučića, ako nisam za demokraciju, ako nisam za fašizam, za što sam? Pravo je pitanje, protiv čega sam? Protiv sam svih onih koji me žele uvjeriti da postoji demokracija, da postoje slobodni mediji, da je Amerika svjetski Crveni križ. Kad svijet, ako ikad, skuži da demokracija ne cvate tamo gdje lova caruje, možda na crnim ekranima nećemo čitati kretenske slogane jer neće postojati ni mediji koji su danas uvijek i svagdje samo glas svoga gospodara”, piše Rudan, koja na kraju ironično zaključuje:

“Za uznemirene demokrate iz Srbije i okolice. Ne sekirajte se. Uskoro će bljesnuti danas mračni ekrani, televizije će dobiti nacionalnu frekvenciju, valjda vam je jasno da pravda uvijek pobjeđuje na kraju. Posebno američka.”

 

Komentari