Top pet najpopularnijih zimnica naših baka

Pixabay

Prva asocijacija kada netko spomene zimnicu su staklenke raznih boja, veličina i oblika, obiteljsku tradiciju, bakinu kuhinju, miris octa, slatki miris šećera i kuhanog voća, smočnicu u koju smo rado voljeli zaviriti.

Vrijeme je pripreme zimnice, a ovisno o “ulovu” na tržnici, ali i akcijama po trgovinama, pripremamo i slanu i slatku zimnicu. Razlog zašto biramo praviti zimnicu je skladištenje sezonskih namirnica i uživanje u okusima i izvan sezone. No, znate li koja se zimnica nalazi na policama smočnica većine domaćinstava?

Zahvaljujući najaktivnijoj grupi o zimnici na Facebooku i specijaliziranom portalu za izradu zimnice – Zimnica.net, saznali smo kojih se 5 zimnica najčešće priprema svake godine. Sigurni smo da ćete posegnuti barem za jednom od njih.

Ajvar

Jedan, jedini, kralj svih zimnica – ajvar! Skoro da nema domaćice koja jednom nije probala napraviti ajvar. Istina, može se kupiti u svakoj trgovini i možete izabrati kakav god okus želite – blagi, ljuti, s rajčicom, patlidžanom. Koliko god kupovni bili ukusni, ništa ne može zamijeniti domaći ajvar. Kad osjetite miris pečenih paprika, znate da vam susjeda pravi ajvar i da je ljeto skoro gotovo. Ajvar se ne propušta.



Kiseli krastavci

Ljeti su tržnice pune mini krastavaca kornišona koji su idealni za kiseljenje i skladištenje u staklenkama do zime, a skoro da nema domaćinstva koje nema teglicu kiselih krastavaca u svom hladnjaku. Čest su sastojak u sendvičima, volimo ih kao brzu salatu uz sve vrste variva, a francuska salata bi bila nezamisliva bez njih. Iako se rijetko pogađa okus kupovnih kiselih krastavaca, domaći kiseli krastavcičine stalnu postavu svake smočnice.

Pekmez od šljiva

Bakin pekmez, kako ga često zovemo, je upravo pekmez od šljiva koji se najčešće pravi kao slatka zimnica. Klasični pekmez od šljiva prema receptima koji se prenose s koljena na koljeno omiljeni je doručak u gotovo svakom kućanstvu. Iako se najčešće priprema s puno šećera, također postoje i inačice bez šećera koje su zdravije i nutricionistički bogatije te brze verzije za one koji nemaju puno vremena. Dugo miješanje je zamijenilo pečenje u pećnici, a okusi su se zadržali. Pekmez od šljiva je jedan od slatkih zimnica koji je doživio i modernizaciju – dodatak čokolade.

Kiseli kupus

Povrće koje ne izlazi iz “mode”. Iako je u trgovinama prilično jeftin i moguće ga je kupiti svugdje, u svim oblicima, domaći kiseli kupus ima poseban okus. Od početka kiseljenja kupusa, tradicija se nije puno mijenjala. Kiseljenje kupusa se radi na isti način kako su radile i naše bake, a jedan od najstarijih načina je tzv. biološko kiseljenje. Jedino što se razlikuje je način na koji ćete ga pripremati – rezani ili cijele glavice, puniti paprike s njim, staviti u turšiju? Mogućnosti su beskrajne.

Sok od rajčice

Većina želi zadržati onaj bogati miris i okus domaćih rajčica koje toliko ljeti obožavamo jesti uz sva jela, a ima li bolji način za sačuvati njihov okus od pripreme soka od rajčice. Tzv. “paradajz sos” je jedan od najpopularnijih zimnica koje čine stalnu postavu na policama u smočnicama. Ako imate više rajčice nego što možete pojesti ili su vam prezrele, nemojte pustiti da propadnu. Pretvorite ih u domaći sok od kojeg ćete zimi napraviti toplu, bogatu, domaću juhu od rajčice ili dodati u Bloody Mary.

Priprema zimnice je neizbježna i redovita, a na vama je samo da odlučite što ćete napraviti i razveselite svoje ukućane. Ukiseljene rajčice, pečene paprike ili punjene kupusom, sataraš, džem od kivija, arancini, toliko je izbora, a tako malo vremena. Iako vam se možda sada čini naporno, jednom kad probate vaših ruku djelo bit će vam drago što ste ju pripremili, prenosi N1.

Komentari