Trebao je biti najviši hotel na svijetu, no neboder je ostao nedovršen i napušten

profimedia

Izgradnja hotela Ryugyong u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu je započela 1987.godine uz ideju da postane najviši hotel na svijetu. Trebao je biti otvoren dvije godine kasnije, ali to se nije nikad dogodilo.

Vrhunski neboder u obliku piramide, 330 metara visok, bio je dizajniran za najmanje 3000 soba, kao i pet restorana s panoramskim pogledom. Naziv građevine potječe od povijesnog naziva Pjongjanga, a u prijevodu znači ‘prijestolnica vrba’.

Izgradnja ovog hotela je započela 1987.godine uz ideju da postane najviši hotel na svijetu. Trebao je biti otvoren tek dvije godine kasnije, ali to se nije nikad dogodilo.

Iako je građevina dostigla planiranu visinu 1992. godine, stajala je bez prozora još 16 godina i više je izgledala kao prijeteće čudovište s pogledom na grad. Dobio je naziv ‘Hotel propasti’.



Hotel je kasnije obložen metalom i staklom, a kasnije su ugradili i LED svjetla kako bi ga pretvorili u šareni noćni spektakl. Građevinski radovi su mnogo puta započeli i svaki put su bili zaustavljeni, potičući stalne špekulacije oko toga hoće li se ikada otvoriti gostima.

Još uvijek zatvoren, hotel Ryugyong najviša je nenaseljena građevina na svijetu.

Hotel Ryugyong bio je proizvod rivalstva hladnog rata između Južne i Sjeverne Koreje. Godinu prije nego što je započela gradnja, južnokorejska tvrtka izgradila je tada najviši hotel na svijetu, Westin Stamford u Singapuru. Glavni grad Južne Koreje, Seoul, u međuvremenu se spremao da ugosti Ljetne olimpijske igre 1988.godine.

View this post on Instagram

⁣ The Ryugyong is a 330m / 1082ft tall pyramid shaped mixed use tower in Pyongyang, North Korea.⁣ ⁣ Construction was funded by the Soviet Union and began in 1987 but stopped in 1992 after the collapse the Soviet Union. ⁣ ⁣ It remained a bare concrete structure until 2008 when work resumed, this work was partially funded by the Egyptian telecoms company Orascom which had entered into an arrangement with the North Korean government to build and run a 3G mobile phone network in the country.⁣ ⁣ In 2011 the exterior of the building was glazed in a giant glass facade which has been covered with over 100,000 LED lights that create a light show for about 4 hours every night⁣ ⁣ ? @tom_dut ⁣ ? Baikdoosan Architects & Engineers⁣ ⁣ #ryugyonghotel #ryugyong #northkoreaarchitecture #glassatecture #glassisclass #glassarchitecture #glassfacade #glassbuilding #glassart #laminatedglass #screenprintedglass #IGU #insulatedglassunit #curvedglass #frittedglass #glassfins #glasslouvres #digitallyprintedglass #glastec

A post shared by Glass Architecture (@glassarchitecture) on

Sjeverna Koreje je na to odgovorila organiziranjem Svjetskog festivala mladih i studenata 1989. godine u Pjongjangu. Planirali su izgraditi golemi hotel upravo za taj događaj, a sve kako bi prestigli svjetski rekord Južne Koreje.

Ali, zbog inženjerskih problema, hotel nije dovršen do održavanja festivala. Vlada je već bila uložila milijarde u događaj, izgradila je novi stadion, proširila zračnu luku Pyongyanga i asfaltirala nove ceste. To je opteretilo krhku ekonomiju države, a raspad Sovjetskog Saveza lišio ih je financijske pomoći.

Sjeverna Koreja bila je zaokupljena ekonomskom krizom. Iako je vanjska građevina bila dovršena, gradnja je zaustavljena 1992. godine.

View this post on Instagram

#visit#ryugyonghotel#

A post shared by around the world (@world_travelfan) on

Drugi pokušaj

Nakon 16-godišnje stanke, 2008. godine neočekivano je nastavljena gradnja, kao dio dogovora s egipatskom tvrtko Orascom. Zahrđala stara dizalica koja je stajala iznad zgrade dva desetljeća konačno je bila uklonjena. Radnici potpomognuti egipatskim inženjerima ugradili su staklene i metalne ploče u betonsku konstrukciju po cijeni od 180 milijuna dolara.

Projekt završen 2011. potaknuo je nagađanja o ponovnom otvaranju hotela. Krajem 2012., njemački lanac luksuznih hotela Kempinski najavio je da će se Ryugyong djelomično otvoriti pod njegovom upravom sredinom 2013., ali se potom povukao nekoliko mjeseci kasnije, navodeći da ulazak na tržište ‘trenutno nije moguć’.

Dugogodišnje glasine da je zgrada strukturalno neosnovana zbog loših građevinskih tehnika i materijala ponovno su ojačale.

“Sudeći prema vanjskom izgledu, zgrada izgleda strukturno dobro, mada je unutrašnjost možda drugačija priča. Mislim da bi pravi problem mogla biti jednostavnost vanjskog uklapanja, jer je izgrađena od betona i trebat će puno vremena da se ponovno naprave potrebni servisi i ventilacijski sustavi koji su prvobitno stvoreni prema specifikacijama iz 1980-ih. To bi bilo puno lakše sa čeličnom konstrukcijom”, rekao je arhitekt Calvin Chua.

Komentari