Trik za savršene domaće krumpire. Hrskavi izvana, a mekani iznutra

Za hrskavost pečenih wedgesa važno je koji krumpir koristite, na kojoj temperaturi ga pečete, ali i što radite s njim prije nego što ga stavite u pećnicu.

Iskusni kuhari tvrde da krumpir treba oprati, narezati na željne komade pa staviti u vruću vodu na 10 minuta prije pečenja. Vruća voda oslobađa dio škroba u krumpiru i omogućuje mu da upije vlagu što dovodi do hrskave površine i mekane unutrašnjosti.

Obavezno zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva prije pečenja, te koristite samo krumpire s velikim postotkom škrobi.

Sastojci za domaće wedgese:

  • 1 kg brašnastog krumpira
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 čajne žličice češnjaka u prahu
  • 2 čajne žličice luka u prahu
  • 1 čajna žličica soli
  • papar po želji

Priprema:

  1. Operite krumpire. Prerežite ih na pola po dužini. Svaku polovicu prerežite još na pola po dužini, pa svaku polovicu još jednom na pola. Od jednog krumpira trebali biste imati osam komada krumpira u obliku wedgesa koji su otprilike iste veličine.
  2. Stavite krumpire u veliku zdjelu i preko njih prelijte vruću vodu. Pustite da se krumpiru namaču 10 minuta.
  3. Ocijedite vodu i odstranite višak tekućine s krumpira s papirnatim ručnikom.
  4. Začinite krumpire s uljem i začinima i sve dobro promiješajte dok svaki komadić nije upio mješavinu.
  5. Stavite peći krumpire u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
  6. Preokrenite krumpire nakon toga vremena i ponovo ih stavite u pećnicu na oko 25 minuta.
  7. Poslužite s umakom po želji. Dobar tek, piše Punkufer.



Komentari