U 93. godini preminuo “otac tiramisua”

Ado Campeol, kojeg talijanski mediji nazivaju “ocem tiramisua”, preminuo je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u sjevernoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuhar. Jelo, koje sadrži kekse natopljene kavom i mascarpone, dodano je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga obitelj nikada nije patentirala. Od tada je postalo uzdanica talijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni sporovi o podrijetlu tiramisua, uključujući tvrdnje da je poslužen kao afrodizijak u bordelu u sjevernom talijanskom gradu Trevisiu. Međutim, opće je prihvaćeno da je recept razvijen u Campeolovom restoranu. Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitajući da je grad “[izgubio] još jednu zvijezdu u svojoj povijesti hrane i vina”.

Alle Beccherie otvorila je Campeolova obitelj 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao na kraju Drugog svjetskog rata. Prema suizumitelju slastice, kuharu Robertu Linguanottu, jelo je rezultat nesreće prilikom izrade sladoleda od vanilije. Gospodin Linguanotto ubacio je malo mascarpone sira u zdjelu s jajima i šećerom, a nakon što je primijetio ugodan okus mješavine, rekao je Campeolovoj supruzi Albi. Par je potom usavršio desert dodajući spužvice namočene u kavu i posipajući ga kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači “podigni me”.



Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih talijanskih slastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, ali originalni recept – certificiran od strane Talijanske akademije kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za djecu.

Komentari