U Hrvatskoj se pokreće nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Freepik

U Hrvatskoj će se iduće godine ponovno uvesti nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prethodit će mu jednogodišnji pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji, najavili su u četvrtak predstavnici javnoga zdravstva.

Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene od 20. do 64. godine života, sa ciljem smanjenja pojavnosti raka vrata maternice, vrste raka koju je moguće najuspješnije prevenirati, najavljeno je na brifingu za novinare povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

– Prva faza će se provoditi od ožujka u Virovitičko-podravskoj županiji i trajat će godinu dana, rekla je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus objasnio da će se u pilot-fazi utvrditi potrebni preduvjeti i resursi kako bi program na nacionalnoj razini zaživio 2024. godine.

Cilj je novog nacionalnog programa poboljšati rezultate ranog otkrivanja raka vrata maternice, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti.



U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). Najviše pogađa dobnu skupinu od 35 do 55 godina, kada su mnoge oboljele žene aktivno angažirane na poslu i u obitelji

– Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađe su od 50 godina, upozorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

U Hrvatskoj godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.

U 99,7 posto slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om, koji se prenosi spolnim putem, zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka.

Radna skupina Ministarstva zdravstva usuglasila je da će se u prvoj fazi Nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice radit će se Papa test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka.

Specijalistica kliničke citologije iz KBC-a Rijeka Danijela Vrdoljak Mozetić istaknula je važnost kotestiranja – Papa testom se otkrivaju predstadiji raka, dok se HPV testom otkriva prisutnost virusa u stanicama.

Pozitivan HPV test ne znači i postojanje bolesti, ali ukazuje na rizik, objasnila je Vrdoljak Mozetić.

 

Komentari