U TikToku se nadaju da EU neće uvesti potpunu zabranu aplikacije

Pixabay

SAD razmatraju potpunu zabranu korištenja aplikacije TikTok, ali Europa vjerojatno neće ići tim putem, kazao je TikTokov šef odnosa za javnost u Europi Theo Bertram.

“Što se tiče slobode govora za javnost, mislim da su ta pravila jasna. Morali biste imati vrlo jaku pravnu osnovu za zabranu bilo koje aplikacije u bilo kojoj zemlji u Europi”, kazao Bertram.

Bertram je rekao da “postoji jasno razumijevanje” među stručnjacima i političarima s kojima je razgovarao posljednjih sed,oca da bi opća zabrana upotrebe TikToka u evropskim zemljama bila “potpuno drugi nivo”.

U SAD-u je Bidenova administracija zabranila aplikaciju na uređajima vlade u prosincu. Administracija je ovog tjedna naredila da se kineski vlasnik TikToka ByteDance odvoji od aplikacije ili se suoči s mogućom zabranom u SAD-u.



Aplikacija u vlasništvu Kineza nedavno se suočila s nizom ograničenja zapadnih vlada, nakon zabrinutosti sigurnosnih službi da predstavlja rizike za nacionalnu sigurnost. U Europi su institucije EU u veljači odlučile zabraniti aplikaciju na uređajima dužnosnika što je potaknulo niz nacionalnih vlada da uvedu slična ograničenja.

TikTokova matična kompanija ByteDance sa sjedištem u Pekingu u vlasništvu je nekoliko kineskih investitora, uključujući osnivače ByteDancea i globalne investitore kao što je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vlasništvu državnog savjetnika za sigurnost.

Bertram je kritizirao odluke institucija EU. Rekao je da argument Europskog parlamenta sadrži “osnovne činjenične netačnosti”, rekao je da je komora iznijela “optužbe protiv nas koje se jednako mogu primijeniti protiv drugih kompanija” i nazvao potez Europske komisije “nultim pacijentom”.

“Smatramo da je razumno tražiti da se sasluša slučaj koji se vodi protiv nas i da nam se pruži prilika za obranu iako je presuda već izrečena”, rekao je. Dodao je da “pribjegavanje zakonu može biti ograničeno”, budući da su odluke bile povezane s politikom zaposlenika.

Bertram je rekao da je izvršni direktor tvrtke Shou Zi Chew poslao pismo Komisiji tražeći prijem te da su izvršni direktori kompanije odgovorni za pravne poslove, sigurnost i sigurnost podataka te europsku privatnost došli u Brisel kako bi se pokušali sastati s IT odjelom Komisije. TikTok nije dobio “nijedan odgovor u tri tjedna”, rekao je.

Komisija je prethodno priopćila da je otvorena za sastanak s TikTokom i da je potrebno odrediti datum.

Komentari