Upozorenje znanstvenika: Spavanje kraće od pet sati može uzrokovati niz bolesti

Ilustracija: Pixabay

Spavanje manje od pet sati u životnoj dobi između 50 i 70 godina povećava rizik od razvoja barem dvije kronične bolesti, otkriva nova studija znanstvenika Sveučilišta London College.

Ozbiljno upozorenje stiže nakon što su objavljeni zaključci istraživanja koje se provodilo čak 25 godina, prenosi portal ScienceDaily.

Tijekom dugogodišnjeg pokusa, znanstvenici su proučavali povezanost između sati spavanja i dijagnosticiranih kroničnih bolesti, a naposljetku i smrtnosti svakog od ispitanika.

Oni ispitanici koji su prijavljivali spavanje u trajanju od pet ili manje sati imali su 20 % veću šansu za oboljevanjem od kroničnih bolesti. Pritom su imali čak visokih 40 % šanse da će im se iste dijagnosticirati kroz sljedećih 25 godina. Ova se grupa uspoređivala s ljudima koji su noću spavali do sedam sati čime su poboljšali svoje zdravlje.



Zabrinjava i podatak da su znanstvenici zaključili da manjak sna u dobi od 50 godina povećava rizik od smrtnosti tijekom sljedećih 25 godina istraživanja.

Sedam do osam sati spavanja noću je optimalno
S godinama ljudi mijenjaju svoje navike spavanja. Ipak, znanstvenici preporučuju da bi svaka osoba trebala nastojati odvojiti sedam do osam sati svake noći na spavanje s ciljem spriječavanja razvoja kroničnih bolesti.

Profesori londonskog sveučilišta naglašavaju da kratko trajanje sna utječe na razvoj multimorbiditeta, odnosno dvije ili više kroničnih bolesti.

Savjeti za kvalitetniji san
Ako su vas ova upozorenja potakla na pridavanje veće pažnje osiguravanju kvalitete svog sna, slijedi nekoliko korisnih savjeta engleskih znanstvenika.

Ključno je osigurati dobru “higijenu spavanja”. To znači da soba u kojoj spavate mora biti tiha i zamračena, a temperatura ugodna. Iznimno je važno ukloniti elektroničke uređaje poput mobitela, tableta i laptopa iz prostora u kojem spavate zbog zračenja.

Prije samog odlaska na spavanje, pokušajte izbjeći gledanje u ekrane i korištenje uređaja koji razbuđuju mozak, a umaraju oči. Fizička aktivnost tijekom dana dodatno pospješuje kvalitetan san.

Komentari