VIDEO Istraživači su snimili još jednog kita u Velebitskom kanalu

Screenshot

U uspješnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu u kolovozu 2020. istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet fotografirali su odraslu jedinku ispred Starigrada-Paklenice. Sad su, pak, uspjeli dronom snimiti i kratko proučiti veličanstvenu životinju, a utvrdili su i da se radi o drugoj jedinci.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i u rujnu, istraživači su ponovo izašli na teren.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. rujna, na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata u samom ždrilu kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom kolovoza već se radi o drugom kitu!



Fotografije su potvrdile dojave građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tijekom jutra 6. rujna istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila, piše Institut Plavi svijet.

U videu pogledajte veličanstvenu životinju:

Komentari