Vječni stil: 5 trendova u dizajnu koji su izdržali test vremena

Stilovi i trendovi u dizajnu se mijenjaju iz godine u godinu, ali ipak postoje neki koji su izdržali test vremena i koji jednako dobro izgledaju sada kao što je to bilo i prije nekoliko desetljeća.

1. Plavi i bijeli porculan

Ova klasična kombinacija seže sve do 14. st., kada je prvi put izrađena u Kini. Međutim, plavi i bijeli porculan pravi je hit postao tek u 17. st. kada su ga Nizozemci izvozili po cijeloj Europi.

Jednako pristaje u kuće na selu kao i u luksuzne gradske stanove.

Ariel Kaye, osnivačica brenda Parachute lifestyle, sugerira da je, iako je bijela posteljina oduvijek bila popularna, zbog minimalističkog trenda u posljednje vrijeme postala pravi hit.



2. Bijela posteljina

– Minimalistički dizajn usmjerava se na mir i fokus. U današnjem užurbanom svijetu lijepo se opustiti u spavaćoj sobi koja je svježa i spokojna – objasnila je.

3. Mramorne ploče

Mramorne ploče su praktične koliko su i luksuzne, kako u kuhinji, tako i u kupaonici.

– Mramor je po meni najbolji materijal za kuhinje i kupaonice. Obožavam njegovu prekrasnu strukturu i oduševljava me što ne postoje dva jednaka komada – kaže dizajner Martyn Lawrence Bullard.

4. Terrazzo

Tradicionalno ga pronalazimo u podovima starih škola i palačama Venecije, a kasnije kao okosnicu art deco dizajna. Nedavno je ponovno osmišljen u kaleidoskopu oblika i boja, pojavljujući se na radnim plohama, ulazima i drugim iznenađujućim mjestima.

Izrađuje se miješanjem kamena ili komadića stakla s betonom, koji se zatim polira do glatke površine.

– Konačni rezultat uvijek je malo izvan vaše kontrole. To je ono što ga čini posebnim – kaže talijanski dizajner Alberto Bellamoli, koji svoje komade proizvodi u Veroni.

5. Ratan i pleteno pruće

Pleteni prutovi se upotrebljavaju već tisućama godina u izradi namještaja i raznih posuda ili košara. Ima mnoge namjene, a ovaj materijal je pokazao i da je izdržljiv te je uistinu jedan od onih koji su izdržali test vremena, piše 24 sata.

Komentari