Zanimljivi i neobični božićni običaji diljem svijeta

Ilustracija Foto: Pixabay

Božićni običaji razlikuju se diljem svijeta. Negdje se pripremaju posebna jela i slastice, zatim se održavaju festivali i povorke, a neki ukrašavaju svoje domove na drugačiji način ili poklanjaju poklone s posebnim značenjem. Ovo su neki od zanimljivih običaja u svijetu. 

Skrivanje metle u Norveškoj

Ovaj običaj započeo je stoljećima prije kada se vjerovalo da vještice i zli duhovi izlaze na Badnjak i kradu metle. Kako bi to spriječili ljudi su skrivali metle tamo gdje ih nitko ne bi mogao pronaći, a običaj se održao do danas. 

Dan malih svijeća u Kolumbiji



Obilježava se 7. prosinca uoči Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koji je državni praznik u Kolumbiji. Svijeće se postavljaju na prozore ili balkone u čast Djevice Marije i tim danom započinje božićna sezona. 

Ilustracija
Foto: Wikipedia

Djed Božićnjak i Crni Petar u Nizozemskoj

Značajan božićni događaj u Nizozemskoj je dolazak Djeda Božićnjaka (Sinterklass) i Crnog Petra (Zwarte Piet) 5. prosinca brodom iz Španjolske u Amsterdam. Njihov dolazak je popraćen glazbom i tradicionalnim pjesmama te se prenosi na televiziji. Crni petar je verzija krampusa kojim se plaše djeca da će ih odvesti u Španjolsku ako ne budu dobra. 

Preskakanje vatre i figurice koje obavljaju nuždu u Španjolskoj

Španjolski gradovi imaju i svoje posebne običaje, pa se u Granadi u vrijeme zimskog solsticija preskače vatra (Hogueras) za koju se smatra da štiti od bolesti. U Kataloniji se u jaslice stavlja i figurica pod nazivom ‘El Caganer’, čije je podrijetlo kao i simbolika nepoznato. 

Riječ je o keramičkoj figurici seljaka s crvenom kapom i spuštenih hlača koji obavlja nuždu. Danas su to figurice koje prikazuju poznate osobe kao što su umjetnici, nogometaši i političari.

Drugi običaj u Kataloniji je cjepanica pod nazivom ‘Tio de Nadal’, kojoj se nacrta lice, stavi kapica i prekriva se dekom. Djeca ‘hrane’ cjepanicu suhim voćem i orasima kako bi na Badnjak dobili slatkiše. 

Vještica u Italiji

Vještica po imenu ‘La Befana’ donosi darove djeci 6. siječnja te svojom metlom pomete sve ono iz prošle godine. Prema legendi starica je trebala posjetiti novorođenog Isusa, ali ga nije uspjela pronaći pa od tada luta i ostavlja poklone djeci, a prikazuje se kao vještica na metli.

Također, jedna od tradicija je da djeca obučeni u pastire idu od kuće do kuće i pjevaju božićne pjesme. 

13 Djeda Božićnjaka na Islandu

U planinama živi 13 Djeda Božićnjaka ili ‘Yula Lads’ te jedan po jedan posjećuju gradove, a kreću 13 dana prije Božića. Stavljaju poklone ili truli krumpir za one zločeste u cipele koje djeca ostavljaju vani. 

Svatko za Božić treba dobiti novi odjevni predmet, a onog tko ne odjene nešto novo može pojesti divovska mačka koja pripada Gryli, majci Yule Ladsa.

Divovska koza u Švedskoj

Iako Šveđani danas ‘vjeruju’ da poklone donosi Djed Božićnjak, prema legendi to zapravo radi julska koza, odnosno ‘Julbock’. U gradu Gavle postoji i običaj da se prave ogromne slamnate koze koje se onda spale ili unište do Božića.  

Noć rotkvica u Meksiku

Festival ‘La Noche de rabanos’ (Noć rotkvica) održava se u gradu Oaxaca 23. prosinca. Na festivalu se izlažu rotkvice izrezbarene u razne povijesne, mitološke i religijske likove kao što je Isus, Marija i Josip. 

Ilustracija
Foto: Wikipedia

Ukrašavanje drva manga ili banane u Indiji

U Indiji kršćani zidove i krovove kuća ukrašavaju uljnim lampama, a crkve cvijećem odnosno božićnim zvijezdama. Umjesto borova, kite drva banane ili manga. Tjedan dana prije Božića pjevaju se božićne pjesme od kuće do kuće. 

Ulični festivali u Venezueli 

Noćni ulični festivali (las patinatas) održavaju se tijekom prosinca tako što se zatvore ulice, pa se djeca mogu rolati ili voziti bicikl i romobil, a odrasli uživati u glazbi. Na štandovima se mogu pronaći tradicionalna božićna jela i slastice. 

Paukova mreža u Ukrajini

Neizostavni ukras na božićnom drvcu je paukova mreža za koju se vjeruje da obitelji donosi sreću. Prema legendi, jedna siromašna obitelj koja nije imala čime ukrasiti drvce na božićno jutro zatekla je drvce isprepleteno paukovom mrežom koja je na suncu izgledala kao zlatna i srebrna. 

Ilustracija
Foto: Wikipedia

Potraga za bademom u Finskoj

Finci na božićno jutro tradicionalno jedu puding od riže i mlijeka s cimetom ili maslacem. I onaj tko pronađe badem u pudingu pobjeđuje. Na kraju dana vrijeme zajedno provode sa svojim obiteljima u sauni.

Komentari