Zapanjujući gubitak kontrole nad klimatskim promjenama: Zemlja se mijenja brže nego što smo mislili

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predviđanje vremenskih uvjeta postalo je izazovno, a još je složenije predvidjeti klimatske promjene koje dolaze. Gavin Schmidt, poznati stručnjak za klimu u NASA-i, nedavno je u časopisu Nature iznio alarmantne informacije.

Schmidt ističe da je nenormalno visoka temperatura u 2023. iznenadila, te upozorava da ukoliko se ta situacija ne stabilizira do kolovoza, možemo se naći u nepoznatom teritoriju, slično ranijim fluktuacijama uzrokovanima El Niñom.

“Nijedna godina nije zbunila predviđajuće sposobnosti znanstvenika za klimu više od 2023. godine. Temperaturna anomalija iz 2023. došla je iz vedra neba, otkrivajući neviđen jaz u znanju, možda prvi put od prije oko 40 godina, kada su satelitski podaci počeli nuditi pogled na Zemljin klimatski sistem u realnom vremenu”, upozorava Schmidt, prenosi Science Alert.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sve se mijenja?

Lani se Zemlja, piše dalje u članku, zagrijala za oko 0,2 °C više nego što su klimatski modeli predviđali, što svakako nije za zanemariti.



Postavljeno je nekoliko teorija za višak topline koja premašuje ono što se očekuje od El Nina i stope povećanja CO2. To uključuje smanjenje aerosoli za površinsko hlađenje nakon promjena regulative 2020. godine; povećanje vodene pare koja zadržava toplinu od erupcije Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 2022; i aktivnost u trenutnom solarnom ciklusu koja šalje više topline u našem smjeru. Ali čak i kombinirano, sve ovo ne objašnjava uočenu dodatnu toplinu, tvrdi Schmidt.

A jednostavnijim rječnikom rečeno, to bi značilo da znanstvenicima nedostaje kritičan faktor u razumijevanju klimatskih sistema na Zemlji. Schmidt navodi kako bi to moglo implicirati da planet koji se zagrijava već mijenja način na koji klimatski sistem funkcionira, mnogo ranije nego što su znanstvenici očekivali.

Veliko priznanje: Na popisu najboljih plaža Europe nalaze se čak četiri hrvatske

Komentari