Kuglof je jedan od omiljenih tradicionalnih božićnih kolača.
Za dobru pripremu važno je pridržavati se mjera točno u gram kako bi ispao savršen.
Sastojci:
- 350 g polubijelog brašna
- 200 ml tekućeg jogurta
- 1 vanilin šećer
- 200 ml mineralne vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica cimeta u prahu
- 100 ml ulja
- 100 g grožđica + 100 g brusnica
- 1 žličica kakaa
- Naribana korica jednog neprskanog limuna
- Naribana korica jedne neprskane naranče
- 200 g smeđeg šećera
- Komadić maslaca ili margarina
- Nekoliko žlica šećera u prahu (za dekoraciju) – opcija
Priprema:
Suho voće potopiti u malo vode da nabubri.
U posudu za miješanje uliti jogurt, mineralnu vodu i ulje. Sve dobro izmiješati mikserom.
Dodati šećer i vanilin šećer i ponovo umutiti smjesu mikserom.
U drugoj posudi pomiješati brašno sa cimetom i praškom za pecivo.
Pomiješati suhe i tekuće sastojke, umutiti mikserom, dok se ne dobije smjesa ujednačene teksture.
Dodati iscijeđeno suho voće i naribane kore limuna i naranče.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Kalup za kuglof namazati komadićem maslaca ili margarina.
Izliti smjesu u kalup i ubaciti u pećnicu.
Peći 55 minuta na 180 C.
Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta.
Izvaditi kuglof pažljivo i ostaviti da se ohladi.
Kuglof možete dekorirati šećerom u prahu, naribanim bademima ili čokoladom.
Rezati tek nakon što odstoji još jedan sat.