Želite pravi okus zimske čarolije? Donosimo vam recept za savršeni kuglof

Kuglof je jedan od omiljenih tradicionalnih božićnih kolača. 

Za dobru pripremu važno je pridržavati se mjera točno u gram kako bi ispao savršen.

Sastojci:

  • 350 g polubijelog brašna
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml mineralne vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica cimeta u prahu
  • 100 ml ulja
  • 100 g grožđica + 100 g brusnica
  • 1 žličica kakaa
  • Naribana korica jednog neprskanog limuna
  • Naribana korica jedne neprskane naranče
  • 200 g smeđeg šećera
  • Komadić maslaca ili margarina
  • Nekoliko žlica šećera u prahu (za dekoraciju) – opcija

Priprema:

Suho voće potopiti u malo vode da nabubri.

U posudu za miješanje uliti jogurt, mineralnu vodu i ulje. Sve dobro izmiješati mikserom.



Dodati šećer i vanilin šećer i ponovo umutiti smjesu mikserom.

U drugoj posudi pomiješati brašno sa cimetom i praškom za pecivo.

Pomiješati suhe i tekuće sastojke, umutiti mikserom, dok se ne dobije smjesa ujednačene teksture.

Dodati iscijeđeno suho voće i naribane kore limuna i naranče.

Zagrijati pećnicu na 180 C.

Kalup za kuglof namazati komadićem maslaca ili margarina.

Izliti smjesu u kalup i ubaciti u pećnicu.

Peći 55 minuta na 180 C.

Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta.

Izvaditi kuglof pažljivo i ostaviti da se ohladi.

Kuglof možete dekorirati šećerom u prahu, naribanim bademima ili čokoladom.

Rezati tek nakon što odstoji još jedan sat.

Komentari