Znanstvenici iz Argentini koriste nuklearnu energiju za sterilizaciju komaraca koji prenose bolesti

Foto: Pixabay

Argentinski znanstvenici koriste nuklearnu energiju za sterilizaciju komaraca koji prenose zaraze. Zemlja se suočava s rekordnim brojem slučajeva denga groznice, pa se nadaju da bi ova tehnika, koja se testira od 2016., mogla pomoći u suzbijanju budućih valova infekcija.

Komarac koji obično širi denga groznicu i druge povezane bolesti, uključujući Zika virus i chikungunyu, izazovan je neprijatelj.

Znanstvenici iz argentinske Nacionalne komisije za atomsku energiju (CNEA) testirali su inovativnu tehniku koja uključuje masovni uzgoj i sterilizaciju komaraca vrste Aedes aegypti prije nego što ih puste natrag u divljinu na parenje.

Predviđa se da će divlja populacija opadati tijekom vremena i nakon uzastopnih puštanja.



Voditeljica Odjela za poljoprivredne primjene CNEA-e, Mariana Malter Terrada, kaže da je ova tehnika poput kontrole rađanja za insekte.

– Predlaže se kontrola insekata između sebe puštanjem sterilnih mužjaka u okoliš gdje je potrebno smanjiti populaciju insekata štetnika”, objašnjava Malter Terrada.

– Sterilni mužjaci natječu se s divljim mužjacima kako bi se parili s divljim ženkama, a rezultat tog parenja je neodrživ. Na taj način, sa svakim puštanjem, populacija u ciljanom području opada.

Argentinsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je preko 130.000 potvrđenih slučajeva denga groznice u 2023. sa 68 smrtnih slučajeva.

Istraživač Carlos Ibarra ide od kuće do kuće skupljajući jajašca iz spremnika dizajniranih za skupljanje jajašaca komaraca.

Terrada objašnjava što se događa u laboratoriju.

– Komarci se uzgajaju u laboratoriju, mužjaci i ženke su odvojeni. Mužjaci se zatim ozračuju gama zračenjem u postrojenju za zračenje koje imamo u Atomskom centru Ezeiza”, objašnjava ona.

– To zračenje ih čini sterilnima, ali im se daje određena doza kako ne bi izgubili konkurentnost. Tada se komarci puštaju u prirodu. Oni ostaju kompetitivni komarci koji će se pariti sa ženkama, a rezultat tog parenja neće biti potomstvo. Na taj se način populacija na tom području smanjuje.

Stručnjaci kažu da je jedna od prednosti ove tehnike odsutnost otrova i izbjegavanje tradicionalnog prskanja pesticidima. Time su ljudi i životinje manje izloženi toksinima koji mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Biologinja i neovisna istraživačica Andrea Noemi Avalos kaže da se tehnika čini obećavajućom:

– Čini mi se da je tehnika sterilnih insekata ovdje u Argentini napredna i obećavajuća. Imala je nevjerojatan uspjeh u kontroli vinske mušice. Dakle, mislim da ima veliki potencijal za kontrolu vektora denge, komarca Aedes aegypti. I vjerujem da imamo sve potrebne alate za to, kaže ona.

Zdravstveni dužnosnici u Argentini sada se pripremaju za sljedeći veliki val denge koji se očekuje između siječnja i travnja 2024.

Komentari