Evo tko je predao potpise, tko će to tek napraviti, a tko je već odustao

U utorak 3. prosinca krajnji je rok za dostavu potrebnih 10 tisuća potpisa podrške za kandidaturu za predsjedničke izbore u Državno izborno povjerenstvo. Prikupljanje je počelo 22. studenog. Dakle, u utorak ćemo znati tko su službeni predsjednički kandidati.

Neki kandidati već su predali potpise, neki su se preko društvenih mreža i medija pohvalili kako su ih uspjeli skupiti, a neki su već odustali od kandidature.

Tko je već predao potpise

Zoran Milanović već je 26. studenog Državnom izbornom povjerenstvu predao oko 78 tisuća potpisa potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi, koliko su volonteri 13 stranaka koje ga podupiru prikupile u dva dana.

“Trendovi su očiti, borit ću se i, vjerujem, pobijediti”, kazao je Milanović novinarima nakon predaje potpisa.



Zoran Milanović prvi predao potpise DiP-u, evo koliko ih je skupio

Sumnju u ispravnost potpisa podrške Zoranu Milanoviću izrazio je neovisni kandidat Mislav Kolakušić. Kolakušić je DIP-u predao samo 15 tisuća potpisa, a prilikom predaje rekao je da nije moguće da je Milanović stvarno prikupio 78 tisuća potpisa.

KOLAKUŠIĆ NAPAO MILANOVIĆA Nemoguće je da je skupio 70 tisuća potpisa

“To prelazi u sferu znanstvene fantastike”, izjavio je Kolakušić i dodao kako smatra “potpuno nemogućim” da bi Radimir Čačić i njegova stranka skupili sedam tisuća potpisa.

“Prikupili smo 15.000 potpisa i prema onome što smo mogli vidjeti na terenu, samo četiri kandidata su realno mogli prikupiti potpise“, rekao je Kolakušić novinarima nakon predaje potpisa Kolakušić je istaknuo da su realno samo HDZ, Škoro i on mogli skupiti dovoljan broj potpisa.

HSLS-ov kandidat skupio više potpisa od Kolakušića

Više potpisa od Kolakušića skupio je ekonomist Dejan Kovač koji se natječe kao nezavisni kandidat uz podršku HSLS-a. Državnom izbornom povjerenstvu predao je više od 16.000 potpisa te istaknuo kako ne zastupa politike podjela kao većina njegovih protukandidata, već politike ujedinjenja.

“Povijest nas uči da je cijena slobode visoka i da se za nju moramo boriti, bilo da je riječ o građanskoj, političkoj ili ekonomskoj slobodi. Kao predsjednik neću zastupati politike podjela kao većina mojih protukandidata, već politike ujedinjenja. Krajnji je trenutak da se svi hrvatski građani ujedine pod jednom jedinom zastavom, a to je zastava Hrvatske. Druge domovine nemamo”, poručio je Kovač.

Pozvao je sve hrvatske građane da izađu na izbore i daju svoj glas “jer 22. prosinca počinje bitka za hrvatsku demokraciju u kojoj je jedino oružje-njihov glas”.

KOVAČ SKUPIO VIŠE POTPISA OD KOLAKUŠIĆA Građani konačno imaju izbor da ne moraju glasati protiv nekoga već za Hrvatsku

Neočekivani kandidat

Možda neočekivano, potpise je predao i Nedjeljko Babić, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca.

Babić u medijima nije spominjan kao jedan od mogućih kandidata ali ipak je uspio prikupiti 14 tisuća potpisa. Rekao je da već četiri godine radi na stvaranju velike stranke. Istaknuo je kako se smatra čovjekom iz naroda te da najveću potporu ima među članovima svoje stranke.

“I skupili smo preko 20.000 članova, koji su nam i pomogli da dođemo do tog broja. Zato idemo 3 dana ranije, i s terena nam još uvijek dolaze potpisi, i mislim da će ti ljudi odraditi svoj posao i u predizbornoj kampanji“, rekao je kandidat za predsjenika, Nedjeljko Babić.

‘I desnica sada ima autentičnog kandidata’

Anto Đapić, čelnik stranke Desno, predao je u ponedjeljak, 2. prosinca, svoju kandidaturu za predsjednika. Tvrdi kako je prikupio oko 13.000 potpisa potpore.

Anto Đapić prikupio i predao potpise

Evo tko je za predaju čekao posljednji dan

Dva favorita na izborima Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro potpise će predati u utorak 3. prosinca. Kandidatkinja HDZ-a i trenutna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i neovisni kandidat Miroslav Škoro iako su prvog dana najavili kako su skupili dovoljan broj potpisa odlučili su pričekati posljednji dan za predaju istih Državnom izbornom povjerenstvu.

Predaju potpisa vjerojatno rade posljednji dana kako bi javnosti pokazali da ih podržava veliki broj građana.

Posljednji dan u utorak 3.prosinca potpise podrške predat će i Dario Juričan poznat i kao Milan Bandić, Katarina Peović, i Ivan Pernar. Starleta, objavljena spisateljica i pjevačica Ava Karabatić nije obavijestila javnost je li uspjela i hoće li uspjeti predati potpise.

Ako predane liste budu prihvaćene i u redu, građani Hrvatske imat će priliku u prvom krugu birati između čak 11 kandidata.

Evo tko je odustao

Saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva iz redova Mosta nezavisnih listi u Vladi Tihomira Oreškovića Tomislav Panenić odustao je od predsjedničke kandidature.

“Nisam kandidat, ne prikupljam potpise. Razgovarao sam sa svojom ekipom i dogovorili smo se da ne idemo u kampanju. Nismo ni krenuli s prikupljanjem potpisa”, otkrio je Panenić.

Iako Panenić nije otkrio razloge zašto je odustao od kampanje, potvrdio je da se još premišlja hoće li dati podršku nekom drugom predsjedničkom kandidatu.

“To je nešto oko čega još nismo donijeli odluku. Različita su razmišljanja o tome kome bi eventualno mogli dati podršku i imali netko dovoljno kvalitetan. Nije ništa presudno, ali nije bilo suglasja među onima koji su meni dali podršku”, kratko je zaključio Panenić za Direktno.

I nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odustao je od kandidature za predsjednika nakon što je prikupio je 8.054 potpisa.

“Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put”, objavio je Orepić na društvenim mrežama.

I Ivan Rude, šibenski odvjetnik i nekadašnji predsjednik hrvatske udruge stečajnih upravitelja, također je odustao od kandidature.

“Procijenio sam da ne mogu artikulirati svoje ideje hrvatskom narodu jer ne dobivam dovoljno medijskog prostora”, rekao je Rude za Direktno.

Komentari