Fižulić: Predsjednica je izgubila podršku pismene javnosti

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić za N1 je komentirao predsjedničke izbore.

Može li debata koja će se ipak održati večeras promijeniti nešto bitnije u odnosu snaga među predsjedničkim kandidatima?

“Mislim da među prvom trojicom kandidata ne. I predsjednica i Zoran Milanović i Miroslav Škoro ostat će nakon debate vjerojatno u istim odnosima, a to je da dobivaju 75 do 85 posto svih glasova u prvom krugu, ali se može dogoditi da netko od ovih 2 posto izvuče neke glasove”.

Tko bi u toj debati mogao najviše izgubiti, a tko dobiti?



“To će ovisiti i o pitanjima koja će biti postavljena. Onaj koji se brani, u ovom slučaju predsjednica, trebalo bi joj postavljati pitanja za ovih 5 godina vladanja na Pantovčaku. Smisao vanjske politike u doba mira je da gradi mostove, prijateljstvo s onima koji su za Hrvatsku važni zbog gospodarskih odnosa, izvoza, investicija…”

Što je predsjednica u 5 godina učinila u tom pogledu?

“Ništa, ili je čak kvarila odnose s onima koji su nama važni. 27,5 posto izvoza roba Hrvatska plasira na područja država nastalih raspadom Jugoslavije. Isto toliko robe koliko mi izvezemo u dva glavna partnera, Italiju i Njemačku, izvezemo u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju. Što je predsjednica napravila da ti odnosi budu bolji? To je pitanje za nju, a sumnjam da će predsjednica to pitanje dobiti”.

Govoreći o predsjedničinim gafovima, Fižulić kaže:

“Ovo izgleda kao rukopis Stevea Bannona, to radi Trump, Johnson. Nešto bubnete i onda se u javnosti raspravlja samo o tome. Zapravo je na taj način osoba koja je to rekla, zvala se Kolinda Grabar-Kitarović, Trump ili Johnson, na sebe skrenula pažnju.

Oni koji o tome raspravljaju, to ionako inisu njezini birači.

Kolinda Grabar-Kitarović je odavno izgubila velik dio pismene javnosti, i oni neće glasati za nju. Oni koji će za nju glasati, njih ništa više od toga ne može otkloniti. Da danas napravi zvijezdu, dubi na glavi, zapjeva ‘Ja sam Jugoslovenka’, dobit će isti broj glasova kao i da to ne učini. Predsjednička kampanja je potpuno estradizirana”, kaže Fižulić za N1.

Komentari