GONG: Državno izborno povjerenstvo treba regirati u slučaju Škore i Facebooka

Bruno Konjevic / CROPIX

Nevladina udruga Gong ustvrdila je u četvrtak kako bi DIP trebao sankcionirati predsjedničkog kandidata Miraslava Škoru zbog toga što u financijskom izvješću nije pravilno prijavio sredstva iskorištena za oglašavanje na društvenim mrežama u vrijeme predizborne kampanje.

“S obzirom na to da kandidat Miroslav Škoro nije prijavio oglašavanje na društvenim mrežama u skladu sa zakonom i pridruženim pravilnikom, Gong smatra da DIP mora razjasniti ovaj slučaj te Škori obustaviti isplatu naknade troškova izborne promidžbe”, poručio je Gong.

Pozvao se pritom na važeće izborne propise koji nalažu da bi kandidati na izborima trebali o troškovima promocije na društvenim mrežama izvijestiti odvojeno od drugih troškova. Također, zakonski je određeno da se kandidatima koji se ne pridržavaju uputa i ne dostave financijske izvještaje “na propisani način”, može obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Gong je ustvrdio da bi DIP Škori, koji ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, trebao izreći administrativnu sankciju te obustaviti isplatu naknade dok uredno ne ispuni svoje obveze.



Iz Gonga ističu da bi isto trebalo napraviti i s kandidatima i kandidatkinjama koji su ušli u drugi krug, ako se pokaže da nisu na ispravan način unijeli troškove za društvene mreže.

Dodaju kako su se svi ostali kandidati iz prvog kruga, osim Ante Đapića, držali pravila i posebno prijavili sredstva za društvene mreže. Đapić, međutim, nije prešao prag od minimalno osvojenih 10 posto glasova birača, pa se na njega ova sankcija ne odnosi, jer ne ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe.

Komentari