Gong poziva na poštivanje izbornih pravila, promatrat će izbore u BiH i Srbiji

Marko Todorov / CROPIX

Uoči početka predizborne šutnje i izlaska na birališta nevladina udruga Gong u petak je pozvala sve aktere izbornog procesa, institucije i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora, te najavila da će ove godine promatrati izbore u BiH i Srbiji.

Na dan izbora, Gong će u Hrvatskoj pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, a s obzirom na procijenjene rizike i potencijalne gužve na biračkim mjestima u inozemstvu, ove će godine promatrati biračka mjesta u BiH i Srbiji, navodi se u priopćenju.

Gong je u četvrtak upozorio na kršenje zakona jer su članovi HDZ-a BiH imenovani u tri biračka odbora, iako oni moraju biti nestranački. Državno izborno povjerenstvo (DIP) potom je potvrdilo da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, te je razriješilo članove tih odbora.

Broj birača koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u svibnju, s time da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao, za svega 386 biračica. Broj birača bez prebivališta u Hrvatskoj porastao je za 22.490, od čega je 18.811 birača registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu.



Najveći porast u toj kategoriji birača zabilježen je u BiH (12.278 birača), Njemačkoj (6554) i Srbiji (2393). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), to se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa četiri na samo dva.

Tako je prosječan broj birača na jednom biračkom mjestu u Srbiji čak 14.830, Austriji 2514, Njemačkoj 1991 i Švicarskoj 1885. Štoviše, birači koji uopće nisu u popisu, ali se nalaze u registru birača, na izborni dan mogu u inozemstvu zatražiti izdavanje potvrde za glasanje, čime se broj registriranih birača na pojedinom biračkom mjestu može i povećati.

Usporedbe radi, prosječan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj je oko 575.

Gong će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila [email protected], telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije korisne biračima dostupne su na www.gong.hr.

Komentari