Ivančić: Zašto HDZ svaki put pobijedi samoga sebe

Jure Ivančić, Facebook

Jedan od utemeljitelja HDZ-a i nekadašnji dužnosnik zagrebačke organizacije te stranke iz 90-ih Jure Ivančić na društvenim mrežama osvrnuo se na sve predsjedničke kandidate te stranke od smrti Franje Tuđmana do danas. U podužem statusu Ivančić je opisao kako je svaki put HDZ uspio pobijediti samog sebe. Tekst prenosimo u cijelosti:

HDZ i predsjednici države

Tuđman prvi i jedini pravi predsjednik Hrvatske, svi ostali poslije njega s upitnikom iznad glave. Odmah nakon njegovog odlaska vrhuška HDZ-a koja se, usput rečeno radovala njegovom odlasku pa i smrti već se bila razdijelila u borbene redove i krenula u bitku za prijestolje i očuvanje stečenih i osvajanja novih privilegija. Između sebe za predsjednika države kandidiraju Matu Granića ali ne s namjerom da bude izabran za predsjednika nego da ga se riješe kao neugodnog suparnika.

U javnosti su tehnikom ispod žita ili šaptačkom propagandnom proturali priču pod sloganom “Stipe je naš” na što je veliki broj hadezeovaca nasjedao i glasao za Mesića.
Mate je procijenio da mu stranka takvim prikrivenim postupcima namjerno šteti i pri kraju prvog izbornog kruga prekinuo suradnju sa strankom i nastavio sa svojim stožerom samostalno u kojem je, usput budi rečeno bio i sadašnji predsjednik Plenković. Na njegovu i žalost ni to mu nije pomoglo. Izgubio je u prvom izbornom krugu, a stranci za uspomenu i dugo sjećanje ostavio troškove svoje neuspjele izborne kampanje. U drugi krug ušli su Budiša i Mesić koji je kao tajni favorit vrha HDZ-a i pobijedio.

Dolaze novi izbori

Najbolje šanse u HDZ-eu ima Hebrang. Na sastanku užeg rukovodstvo to bude dogovoreno, a onda pet minuta poslije tadašnji predsjednik na službenoj sjednici Predsjedništva predlaže Jadranku Kosor uz obrazloženje kao da Hebrang navodno iz zdravstvenih razloga ne može prihvatiti kandidaturu. Kandidatkinja Jadranka Kosor gubi izbore što je bilo za očekivati i tako je HDZ “pobijedio” sam sebe, a Stipe je nakon ove operacije zaslugom vrha HDZ-a odguslao “uspješno” dva mandat na štetu Hrvatske. Pričao viceve i gdje je god stigao opanjkavao Hrvatsku i Tuđmana. To mu je bio glavni posao.



Dolaze novi izbori

Sada HDZ s pet godina zakašnjenja i kad više nije imao tako dobar rejting kandidira Andriju Hebranga i usput sa strane par dublera te na terenu po starom običaju opet ispod žita potkopava njegovu kampanju i radi protiv njega. Normalno u takvim uvjetima on gubi već u prvom krugu, a u drugi krug izbora ulaze Josipović i Bandić.
Josipović u drugom krugu pobjeđuje Bandića. Mnogi glasači u drugom izbornom krugu glasali su sa štipaljkom na nosu. Opet je HDZ-eova vrhuška prevarila i izigrala svoje članstvo i dovela Yusipovića za predsjednika koji je pet godina pio krv hrvatskom narodu.

Vrijeme prolazi i dolaze novi izbori

Na čelu HDZ-a je Karamarko i ako ga se izašto može pohvaliti je to da kandidata za predsjednika Hrvatske nije predložio s figom u džepu kao što su činili njegovi predčasnici. Kandidira Kolindu Grabar-Kitarović koja je tada bila dobar kandidat i uz jedinstvenu podršku članstva i vodstva HDZ-a pobjeđuje na izborima.

Kolinda mandat odrađuje bljedunjavo, kao da živi izvan naše stvarnosti. Naslikava se, seli svoj ured po Lijepoj našoj ko putujući cirkus i tako potroši pet godina nizašto.

Kako nitko od dosadašnjih predsjednika nije odustajao od drugog mandata ne odustaje ni ona. Kandidira se, ali to više nisu prilike od prije pet godina. Iza sebe ima slabo odrađen mandat, a stanje u stranci je više nego loše što joj ne ide na ruku. Dvorske spletke koje nikad ne prestaju se intenziviraju . Otimanje za privilegije i lukrativne položaje stavljaju u drugi plan sve druge društvene teme i probleme što u javnosti stvara lošu sliku o stranci ili upravo onakva kakvu zaslužuje.

Uz to i ona sama svojim ponašanjem, pričanjem, pjevanjem i nespretnim izjavama svakodnevno puca sebi u nogu. Ako ovako nastavi malo su joj dvije da bi došla do drugog izbornog kruga, a kamoli do drugog mandata. Kako će završiti ovi izbori samo Bog zna. Stoga mu uputimo molitvu, u ruke tvoje Gospodine predajem izbore ove, a ti po pravdi i milosti svojoj odluči što je najbolje.

Komentari