Slobodna Hrvatska: Više nije smiješno, Grabar-Kitarović treba pomoć

Zeljko Puhovski / CROPIX

Stranka Slobodna Hrvatska uputila je Uredu predsjednice i drugim nadležnim institucijama otvoreno pismo u kojemu ih apeliraju da pomognu aktualnoj predsjednici nositi se sa, kako kažu, psihofizičkom uznemirenosti. Navode kako je očito da je Kolinda Grabar-Kitarović nedavno bila pod utjecajem alkohola, što smatraju znakom narušenog psihičkog stanja i potrebom za stručnom pomoći. Njihov tekst prenosimo u potpunosti.

Otvoreno pismo Uredu predsjednice Republike Hrvatske i drugim institucijama

Poštovani,

ovim putem Vam se ne obraćamo politički, već prvenstveno kao zabrinuti građani.

Naime, unazad par mjeseci je evidentno “čudno” ponašanje aktualne predsjednice i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Više puta su ju kamere zabilježile u stanju koje se laičkim okom može identificirati kao stanje intoksiciranosti. I dok dobar dio javnosti nad time likuje i ismijava ju, mi kao politički protivnici ne želimo na taj način iskorištavati očita stanja psihofizičke uzmenirenosti kod aktualne predsjednice.



Te situacije više nisu iznimka, već recidivizam: usporen govor, mumljanje i jedva otvorene oči se više ne mogu opravdavati kao umor, jer riječi koje idu uz takvo fizičko stanje dokazuju da se radi o umanjenoj ubrojivosti. Posljednji primjer je i govor na HDZ-ovom predizbornom skupu o dogovoru s nekim državama da će naši ljudi raditi za njih za 8.000 eura mjesečno.

Ne želeći iskorištavati tragičnost situacije u kojoj se predsjednica nalazi u političke svrhe, smatramo sramotnim da Vam se još nitko nije obratio tražeći da ju zaštitite i pružite joj stručnu pomoć koja je očito potrebna. Stoga se ovim putem obraćamo Uredu predsjednice, Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Odjelu za prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Molimo vas da reagirate i zaštitite ljudsko dostojanstvo jedne supruge i majke koja se očito sve teže nosi s teretom javnog djelovanja. Isto tražimo i za sve ostale žene u Republici Hrvatskoj koje se iz bilo kojeg razloga nalaze u takvom položaju, no primjer gospođe Grabar-Kitarović je u fokusu javnosti te smatramo da reakcije na njene istupe mogu dodatno naštetiti njenom psihofizičkom zdravlju. U tom kontekstu je njena javna funkcija samo dodatna otegotna okolnost.

U nadi da će institucije reagirati, a gospođa Grabar-Kitarović se oporaviti,

Slobodna Hrvatska

Primatelji:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

 

Komentari