Milanović: Idemo u drugi krug, ali ne u rat, ratovi su gotovi

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njenih 10 protukandidata.

Mi vam donosimo rezultate izlaznih anketa nacionalnih kuća i pratimo događanja u izbornom stožeru kandidata ljevice Zorana Milanovića.

Pobjednik Milanović obratio se javnosti

Zoran Milanović (SDP) poručio je u nedjelju nakon relativne pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora, u kojem je osvojio 29,5 posto glasova prema 26,7 posto glasova aktualne predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, da “idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi”.

Milanović, dopraćen na pozornicu sa suprugom uz zvuke pjesme Svadbasa “Treblebass” i tijekom govora često prekidan euforičnim pljeskom i skandiranjem, najavio je da “idemo u civiliziranu utakmicu i neka bolji pobijedi, vjerujem da sam taj bolji ja”.



Najavio je da će se boriti da na izbore nagovori sve one kojima je hrvatski interes u prvom planu, da budemo solidarna država jer želi zemlju jednakih. Za dva tjedna bit će što bude, nema gorčine u meni, ali nema ni straha, istaknuo je.

“Smatram da sam zreo, spreman i u dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda”, ustvrdio je.

Svjestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čovjeku. “Prema nikome s mržnjom, prema svima s dobrom vjerom. Svjestan sam da će biti i onih kojima se ne dopadam, ali je moj zadatak da se svima obratim – i onima koji će me podržati i ovima drugima”, rekao je Milanović oduševljenom mnoštvu i zahvalio SDP-u na podršci.

Nitko u Hrvatskoj neće se osjećati kao građanin drugog reda

“U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Imate pravo na sreću i na miran život”, poručio je Milanović.

Obećao je da se nitko u Hrvatskoj u kojoj će on biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda.

“Nemam one čvrste, financijske, izvršne instrumente da to ostvarim, morat ćete mi vjerovati na riječ i ovo što je pred nama je vjerovanje na riječ između dvoje kandidata temeljeno na onome što smo dosad radili, govorili i ostvarili. U toj sportskoj utakmici imam velike šanse i pozivam još jednom sve hrvatske ljude – one koji nisu izašli na izbore, one koji su izašli na izbore – da dobro razmisle, da gledaju sljedeća dva tjedna i na kraju izađu i daju mi taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim. Nema me“, pozvao je Milanović birače.

“Kada budem predsjednik, svaka moja lojalnost prema svemu drugome osim hrvatskome Ustavu prestaje. Bit ću vjerski zagovaratelj tog Ustava. I to je sve, to je moja država, ali država nisam ja”, zaključio je pobjednički govor popraćen pljeskom, puštanjem balona i konfeta.

Oko 22 sata kada su objavljeni rezultati prvog kruga izbora, u Tvornici kulture zavladala je euforija, pljesak i glasno skandiranje “Zoki, Zoki” i “Pobjeda, pobjeda”.

Iza Milanovićeve predsjedničke kandidature stoji 13 stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Zoran Milanović obratio se javnosti u pobjedničkom govoru

SDP-ov predsjednik Davor Bernadić došao je u izborni stožer

“Ovo je pobjeda Milanovića, pobjeda SDP-a i naših partnera. Građani su izabrali put kojim žele da Hrvatska krene 2020. godine. To je put toliko nužnih i potrebnih promjena. Hrvatska je na prekretnici.”

Bernadić: Hrvatska je na prekretnici

SDP se boji drugog kruga

Iz stožera Zorana Milanovića oglasio se Siniša Hajdaš Dončić, kaže da će utrka u drugom krugu biti teška, ali nastavit će kao i u prvom krugu, zalagat će se za “normalnu Hrvatsku, građansku Hrvatsku” i vjeruje u pobjedu nevezano za činjenicu što kandidati desnog centra imaju više od 50 posto.

Hajdaš Dončić: Drugi krug će biti težak

Boris Kovacev / CROPIX

Ante Kotromanović došao je u Tvornicu kulture dati potporu prijatelju Zoranu Milanoviću. Komentirao je rezultate.

“Ja sam pratio sa strane, nisam sudjelovao u kampanji. Drago mi je zbog rezultata, ali prema ovom postotku jasno je da ljudi žele promjene. To je zanimljiv znak. Očito da se nešto u zadnjih pet godina nije dobro radilo”, kazao je Kotromanović.

Na pitanje je li u kampanji Milanoviću glasove donio njegov karakter Kotromanović je rekao da on je čovjek sa stavom.

DIP počeo objavljivati službene rezultate

DIP

Arsen Bauk komentirao prve službene rezultate

SDP-ovac Arsen Bauk kaže da je od scenarija koje su željeli ovo bio – drugi. Prvi je bio da pobijede u prvom krugu, a drugi da u drugi krug uđu s prvog mjesta.

Također, SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u nedjelju kako su u toj stranci izrazito zadovoljni izlaznim anketama te kako vjeruju da će i nakon službenih rezultata Milanović biti prvi.

“Trend je dobar i vjerujem da će i nakon objave službenih rezultata Zoran Milanović biti prvi u Hrvatskoj što nam stvara dobru pretpostavku i za pobjedu na ukupnih izborima odnosno pobjedu u drugom krugu”, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima.

U drugom krugu, kaže, računaju na sve glasače koji bi htjeli “normalnog predsjednika te da Hrvatska konačno bude normalna država s predsjednikom koji zna koje su mu ovlasti i koji nas ne sramoti nego ima državnički gard”.

Hajdaš Dončić zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore i glasali te poručio kako ovo nisu neprijateljski izbori te da svatko može izraziti svoj stav i glasati za svojeg kandidata.

Posebno je zahvalio biračima koji su zaokružili Zorana Milanovića i svim simpatizerima SDP-a te svima koji su aktivno sudjelovali u Milanovićevoj kampanji.

Peđa Grbin suzdržan, čekat će službene rezultate

Zoran Milanović će u stožer doći oko 23:00 sata.

Ankete je komentirao i Peđa Grbin.

“Izlazne ankete su zasad dobre, ali prije konkretnijeg komentara ću pričekati. U drugom krugu očekujem još veću izlaznost. Nažalost još jednom biramo izmedju normalne Hrvatske i jedne kakvu ne želimo. Vjerujem da u ovoj državi postoji većina koja želi Hrvatsku gurati naprijed i koja je svjedočila svemu lošem na Pantovčaku. Ovo mi daje dosta velike razloge da će se sličan rezultat ponoviti i za dva tjedna”, rekao je Grbin.

U stožeru zadovoljni prvim izlaznim anketama

U stožeru Zorana Milanovića zadovoljni su izlaznim anketama prema kojima je Milanović dobio najviše glasova.

“Mi smo kampanju odradili tako da smo zadovoljni. Očekivali smo da smo biti prvi. No ovo su samo ankete. idemo gledti što će biti dalje”, rekao je šef stožera Orsat Miljenić i zahvalio svim koji su izašli na izbore.

“Kampanja je krenula u lipnju. Sad idemo do pobjede”, kazao je Miljenić.

“Našoj zemlji treba malo više normalnosti. 6. siječnja postajemo uređenija zemlja”, dodao je Miljenić.

Izlazne ankete RTL televizije objavljene su točno u 19 sati, evo rezultata:

Boris Kovacev / CROPIX

Zoran Milanović 29,58 %, Kolinda Grabar Kitarović 26,38 %, Miroslav Škoro 24,10 %, Mislav Kolakušić 5,82 %, Ivan Pernar 2,35 %, Dalija Orešković 3,28 %, Dejan Kovač 0,98 , Dario Juričan 4,36 %, Katarina Peović 1,11 %, Anto Đapić 0,36 % i Nedjeljko Babić 4 %

Budite uz nas i uz Otvoreno TV na kojem možete pratiti emisiju posvećenu sedmim predsjedničkim izborima od neovisnosti Hrvatske.

Komentari