Bivši rukometaš o nastupu na EURU: ‘Prvi put se ne zna gdje je zapravo Hrvatska, igramo rukomet od prije 20 godina’

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U emisiji Spot i glazba HRT-a nekadašnji rukometni reprezentativac Goran Šprem govorio je o igri Hrvatske na nedavno završenom Europskom prvenstvu.

Naši su rukometaši na kraju bili 11., a najviše će se pamtiti fantastična pobjeda od deset razlike protiv Španjolske na otvaranju natjecanja.

– Žao mi je što ova reprezentacija nije uspjela nastaviti s kvalitetnim igrama kao što je to bilo protiv Španjolske. Prvi put se ne zna se gdje je zapravo Hrvatska. Pokazala je da može igrati čudesno, isto tako da može igrati stajaći rukomet od prije 20 godina, da može tući u obrani, te da može odigrati utakmicu bez napravljena dva prekršaja. Vjerujem da je ovo samo jedna faza odrastanja i da je to samo cijena koju se mora platiti kako bismo bili uspješni u budućnosti.

O tome što je nakon Španjolske pošlo po krivu:



– Znali smo da ćemo pasti jer ne možemo igrati na tom nivou te da ćemo imati problema s Austrijom u idućoj utakmici. Nije krivo što smo loše odigrali, ali je problem što smo u završnici vodili 28-25, a na kraju je završilo 28-28. Ako nekoliko minuta prije kraja utakmice imaš tri razlike i ne završiš pobjedom, to nije dobro. Nakon toga smo Rumunjsku odradili. Zatim u drugog krugu smo igrali protiv Francuza, bili u igri do 32-32 i onda dvije lopte „bacimo u bunar“ i na kraju nam se odvoje i to je bio kraj. Protiv Mađarske smo odigrali rukomet star 20 godina, previše smo bili statični i nismo dovoljno trčali. U pet dana imali smo amplitude u izvedbi od najviše do najniže točke. Protiv Islanda smo imali isti problem kao protiv Austrije. Kod 25-25, dok smo još bili u igri za polufinale, radimo tehničke greške i oni nam naprave 6-0 seriju. Treba napraviti dobru analizu i vidjeti što se dogodilo. Treba razgovarati ne samo s trenerima, nego i s igračima da se vidi gdje je nastao problem.

Uobičajeno je da se nakon svakog neuspjeha na prvenstvima se dovodi pitanje oko izbornika.

– Stava sam da svaki izbornik treba imati kontinuitet. Ako je netko postavljen za izbornika onda pretpostavljam ima kvalitete zašto je tamo. Međutim, nastao je gubitak kontinuiteta rada trenera. Mi imamo kontinuirano mijenjanje izbornika i kontinuirano smo u problemu, a to nije dobro. Hajdemo pronaći tog izbornika kojem vjerujemo i znamo da može. I neuspjeh je korak u sportu. Alex Ferguson je trebao dobiti otkaz na početku karijere s Manchester Unitedom pa sad ima titulu Sir. To je zato što su ga istrpjeli. Mislim da tu mi radimo veliku grešku. Ono što mi također nije drago jest što u hrvatskom rukometu međusobni odnosi trenera nisu na dobrom nivou i zato nas nema nigdje. Na tome trebamo poraditi jer bez toga boljitka hrvatskog rukometa neće biti, a svi bismo željeli da on bude puno bolji nego li je u ovom trenutku.

Komentari