BOBAN SE OPROSTIO OD LEGENDE “Bio je sjajan igrač, veliki trener i iznimno dobar čovjek”

fifa.com

 

Tužan je dan u Sarajevu. Obitelj, brojni prijatelji i zvijezde iz nogometnog svijeta se u glavnom gradu BiH opraštaju od Ivice Osima, legendarnog trenera koji je u vrijeme raspada nekadašnje Jugoslavije bio izbornik reprezentacije, a na oproštaj je došao i Zvonimir Boban, hrvatski nogometni velikan, danas važni suradnik Uefinog predsjednika Aleksandra Čeferina.

Boban je bio među brojnim velikim majstorima s nogometnog terena koji su se u Sarajevu poklonili Ivici Osimu na komemoraciji u tamošnjem narodnom kazalištu. Poslije intoniranja himne BiH, prikazani su kadrovi iz Osimove igračke i trenerske karijere, a oproštaj su pratili mnogi koji su ostavili trag igrajući na terenima lige nekadašnje Jugoslavije – i kasnije.

Među ostalima, tu su bili i Hajdukova legenda Blaž Slišković te veliki nekadašnji hrvatski golman Tomislav Ivković, danas trener u Banjoj Luci, u tamošnjem Borcu. Došao je i srpski izbornik Dragan Stojković, a uz srpskog, bio je tu i slovenski nekadašnji nogometni majstor, Srečko Katanec.



‘Iznimno dobar čovjek, naš čovjek…’
U tužnom oproštaju, Zvonimir Boban opisao je Osimov značaj.

‘Bio je sjajan igrač, veliki trener, ali je prije svega bio iznimno dobar čovjek, bio je naš čovjek. Ostao je čovjek raje, u svojoj poemi, jedinstven. Ostao je takav, smiren. Vjerujem da nitko od nas nije siguran hoćemo li se sresti negdje gore. Svi imamo odgovornost da njegov nauk i poruka žive i dalje. Bio mi je prvi trener u reprezentaciji Jugoslavije. Sve naše desetke učio je i naučio trčati. Napravio je od nas dobre ljude, velike profesionalce koji misle i na druge’, rekao je hrvatski nogometni velikan, dodajući da ga je Uefin predsjednik Čeferin zamolio za pozdrav skupu na komemoraciji. ‘Švabo, hvala vam na svemu. Neka vam je, šefe, laka sarajevska i bosanska zemlja’, kazao je Zvonimir Boban.

Ispraćaj na sarajevskom groblju
Na komemoraciju nogometnoj legendi došli su i politički dužnosnici, među ostalima, ondje su bili Željko Komšić i Bakir Izetbegović, a stigle su i legende iz javnog života, poput Dine Merlina i Harisa Džinovića.

Ivica Osim bit će sahranjen danas u 14 sati, na posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Tužna vijest stigla iz Graza
Ivica Osim preminuo je u 81. godini na početku mjeseca, 1. svibnja, a tužna vijest stigla je iz Graza, gdje je živio. Kao igrač i kasnije kao trener, u svojem Sarajevu ostavio je veliki trag na klupi Željezničara, dok je u klupskoj trenerskoj karijeri vodio i beogradski Partizan, Panathinaikos, Sturm iz Graza i japanski JEF United.

Izbornik reprezentacije Jugoslavije bio je od 1986. do ’92., a na kraju trenerske karijere, vodio je i reprezentaciju Japana, piše Dnevno.hr.

 

Komentari