Bogata nogometna ostavština nekadašnjeg prvog čovjeka Milana

Foto: Twitter

U dobi od 86 godina preminuo je Silvio Berlusconi, osoba čije je ime dugi niz godina bilo jedna od glavnih asocijacija na talijanski nogomet. Kako i ne bi kada je u svojoj 31-godišnjoj vladavini u Milanu s klubom osvojio ukupno 29 trofeja, od čega osam naslova prvaka Italije i pet Lige prvaka.

Osamdesete godine prošlog stoljeća za AC Milan bile su vrlo turbulentne.

Dvaput su ispadali iz Serie A, jednom zbog namještanja utakmica.

U želji da ga vrati na sam vrh europskog nogometa, Berlusconi ga je preuzeo 20. veljače 1986.



Prva godina s novim gazdom Rossonerima je donijela peto mjesto u talijanskom prvenstvu, nakon čega je Berlusconi povukao jedan od najvažnijih poteza u klupskoj povijesti – za trenera je postavio Arriga Sacchija, čovjeka koji je u tom trenutku bio potpuna nepoznanica talijanskoj nogometnoj javnosti.

Već u prvoj godini na San Siru Sacchi je donio prvi Scudetto nakon devet godina posta, uz samo dva poraza u 40 utakmica. Slijedili su brojni uspjesi i trofeji, a momčad s nizozemskim trojcem Ruudom Gullitom, Marcom van Bastenom i Frankom Rijkaardom otišla je do vrha Europe 1989.

Prve titule nisu donijele trajnu dominaciju, slijedila je kratka stanka, pa je Berlusconi nastavio s ulaganjima u momčad. Tako u Milan dolazi i novi trener Fabio Capello i nove europske nade Zvonimir Boban, Dejan Savićević i Marcel Desailly.

Razdoblje je to u kojem počinje najblistavija era u Milanovoj povijesti.

Slijedio je nakon toga blagi pad Milana, ali već 2001. godine  trenersku poziciju preuzima Carlo Ancelotti koji u svojoj osmogodišnjoj karijeri u Milanu, uz pomoć Andriya ShevchenkaAndree PirlaKakeGennara Gattusa i Filippa Inzaghija osvaja dvije titule Lige prvaka i novi naslov talijanskog prvaka.

Nakon tih lijepih trenutaka stigli su novi problemi, a nisu pomogle ni česte smjene trenera.

Massimiliano Allegri
 donio je Scudetto 2011., a posljednje tri godine Berlusconijeve vladavine bile su najteže razdoblje, s osvojenim osmim, desetim i sedmim mjestom u Serie A. Zbog toga je bio često na udaru i samih navijača.

– Nikad neću zaboraviti emocije koje mi je vođenje Milana donijelo. Ljude koji su ovaj klub učinili velikim. Velike trenere i šampione koji su omogućili da zauvijek postanemo dio povijesti nogometa. Veliko hvala i milijunima navijača diljem svijeta koji uzvikuju “Forza Milan”. Bez njih Milan ne bi postojao nikad. Zbog njih smo osvojili sve što smo mogli, rekao je Berlusconi nakon predaje kluba 2017.

Nogometa se Berlusconi nije želio odreći ni nakon odlaska iz Milana pa je tako 2018. godine kupio AC Monzu s kojom je prošle godine prvi put u povijesti izborio plasman u Serie A.

Komentari