Bottas, Leclerc i Norris zadovoljni prvom utrkom, Hamilton i Vettel ne

Nova sezona svjetskog prvenstva formule 1 otvorena je sjajnom Velikom nagradom Austrije na stazi u Spielbergu i pobjedom Finca Valtterija Bottasa u Mercedesu, dok je aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) osvojio četvrto mjesto.

Drugi je bio Charles Leclerc (Ferrari), dok je treće mjesto osvojio Lando Norris (McLaren).

Bottas je imao najbolju startnu poziciju i nije ispuštao vodstvo od prvog do posljednjeg zavoja osvojivši osmu pobjedu u karijeri.

“Drago mi je što sam bolid uspio dovesti do kraja. Sve je bilo u redu. Lewis je bio brz, ali uspio sam ostati ispred. Nema boljeg načina za početak sezone”, rekao je Finac.



Nakon što je Ferrari imao dosta problema s bolidom, nije se očekivalo da će talijanska momčad biti blizu postolja. Međutim, Leclerc je iskoristio priliku koja mu se ukazala.

“Nisam očekivao da ću biti ovdje. Kakvo lijepo iznenađenje. Imali smo malo sreće, ali iskoristio sam priliku”, rekao je Leclerc, koji je startao sa sedmog mjesta.

Prvo postolje u karijeri

Najviše emocija pokazao je 20-godišnji Lando Norris koji je ludovao od sreće kada je shvatio da je osvojio treće mjesto.

“Bez riječima sam. Bila je to dobra utrka, naporna posljednjih nekoliko krugova. Kada sam shvatio da je Lewis kažnjen, stisnu sam i uspio. Sretan sam zbog ekipe koja je naporno radila,” kazao je mladi Brirtanac kojem je ovo bilo prvo postolje u karijeri.

Aktualni svjetski prvak nije skrivao razočaranje prvom utrkom sezone koju će još dugo pamtiti nakon dvije kazne.

Hamilton drugi

Hamilton je u kvalifikacijama zauzeo drugo mjesto, ali je startao s petog mjesta nakon žalbe Red Bulla da nije usporio na obavezne oznake upozorenja u kvalifikacijama. Međunarodna automobilska federacija (FIA) je sinoć analizirala situaciju i donijela odluku da nema potrebe za Hamiltonovom kaznom. Međutim, Red Bull je tražio novu analizu nakon koje je Britanac kažnjen padom za tri mjesta, dakle na petu startnu poziciju.

Britanac se odličnom vožnjom vrlo brzo probio na drugo mjesto, no 10 krugova prije kraja dogodio se jedan od ključnih trenutaka. Alexander Albon je u Red Bullu s vanjske strane napao Hamiltona i kada se već činilo kako će ga preteći, Hamilton je prednjim kotačem zakačio zadnji kotač Albonova bolida. Tajlanđanin se izvrtio završivši izvan staze, dok je Hamilton projurio naprijed, ali je naknadno kažnjen s pet sekundi.

Hamiltonova kazna je omogućila Bottasu mirnu završnicu, te otvorila put Leclercu i Norrisu plasman na postolje.

“Prihvaćam kaznu,” kazao je za Sky Sports dodavši: “Utrka je gotova i moram se okrenuti prema naprijed. Bio je to nesretan slučaj, trkački incident. No, ponavljam, prihvaćam kaznu.”

Otvaranjem sezone nije bio zadovoljan niti Sebastian Vettel koji je na koncu bio deseti.

“Bila je to vrlo teška utrka. Bolid je bio težak za vožnju. Nije to bio bolid kao od prije dva dana,” kazao je pilot Ferrarija.

SP u formuli 1 trebalo je početi u ožujku u Australiji, ali je zbog izbijanja pandemije koronavirusa odgođeno za gotovo četiri mjeseca, a i broj utrka je smanjen sa 20 na za sada, samo osam.

Sljedećeg tjedna će se također voziti u Spielbergu, slijede VN Mađarske (19. srpnja), VN Velike Britanije (2. i 9. kolovoza), VN Španjolske (16. kolovoza), VN Belgije (30. kolovoza) i VN Italije (6. rujna).

Komentari